Verhalen tot leven brengen via Gelderland Herdenkt site en app

Tijdens Operation Market Garden moesten Amerikaanse, Canadese, Engelse en zelfs Poolse troepen samenwerken om in één bliksemsnelle beweging de vijand te overrompelen en bruggen van Eindhoven tot en met Arnhem veilig te stellen. Hoewel het beroemde luchtoffensief met duizenden parachutisten er in slaagde alle bruggen te bevrijden, liep de gehele operatie uit op een fiasco.

De grondtroepen waren aansluitend namelijk niet in staat op tijd bij de huidige John Frostbrug in Arnhem aan te komen en de eerder daar gelande parachutisten gaven zich over en trokken terug.
75 jaar later zoekt Toerisme Gelderland naar manieren om alle verhalen rondom de bevrijding, en de evenementen die ze eren, over te brengen op het grote publiek. Want tijdens dit jubileumjaar van Gelderland’s rol als frontlinie van de oorlog zijn er in de gehele provincie ruim honderd evenementen. Hoe komen al die evenementen onder de aandacht van de vele bezoekers?

De uitdaging

Er werken veel partners mee aan Gelderland Herdenkt; Nationaal Comité 4 en 5 mei, Europe Remembers en Provincie Gelderland zijn zomaar een greep. Alle verhalen en informatie over herdenkingen en vieringen zijn versplinterd op het internet aanwezig en dat is voor een gebruiksvriendelijke ervaring funest.

Want de aandachtsspanne van gebruikers op één website is al kort, maar ze naar een nieuwe website leiden eindigt in een grote hoeveelheid afhakers. De vraag was dus niet óf alle informatie gekoppeld aan Gelderland Herdenkt op één website samengebracht moest worden, maar hoe dit voor elkaar te krijgen…

Voor de oplossing klopte Toerisme Gelderland aan bij Internetbureau Max.

Onze oplossing

De uitdaging waar Toerisme Gelderland mee zat is niet uniek. Er zijn vele situaties te bedenken waarin je als organisatie externe informatie op gebruiksvriendelijke en overzichtelijke wijze wil presenteren op een nieuwe website, of in een app. Toerisme Gelderland wilde dan ook niet weten óf er een oplossing was, maar zocht het beste antwoord op hun vraag.

 

De vraag was niet óf , maar hoe alle informatie op één website samengebracht moest worden.

Gelukkig hebben we bij Internetbureau Max jaren ervaring met oplossingen voor complexe vraagstukken (zie bijvoorbeeld ook Museumweek). De beste strategie was om WordPress als portal te laten werken. We koppelden het CMS met alle externe databronnen, waarna het systeem moeiteloos alle informatie binnenhaalde.

De verhalen tot leven brengen

Zo hadden we ineens alle informatie rondom het 75-jarig jubileum binnen één omgeving staan en konden er mee doen wat we wilden. Op deze fundering bouwden we een nieuwe website www.gelderlandherdenkt.nl en een iPhone en Android app (op basis van React Native) die alle verhalen tot leven brengen.

Die verhalen zijn namelijk van levensbelang. Want hoewel WOII en de daaraan gekoppelde evenementen nog steeds populair zijn, wordt de kennis over Gelderland als frontlinie en over de oorlog in het algemeen steeds minder onder het publiek.

Daarom is de website meer dan een verzameling informatie over evenementen, maar staat hij boordevol met duizelingwekkende verhalen over Operation Market Garden, de Frontlinieperiode en het Rijnlandoffensief.

Het succes

Het opgeleverde systeem, de website en de apps zijn een verademing voor de betrokken partijen bij Gelderland Herdenkt. Geen kopiëren-plakken vanuit de vele databases met informatie, maar een maatwerk oplossing die alle data op gebruiksvriendelijke wijze presenteert binnen de nieuwe website en apps.
Dat is precies wat ze nodig hadden.

Ook een website of app die het werk voor je doet?

Neem dan contact op met Rutger. Hij helpt je orde te scheppen in grote hoeveelheden informatie en komt zo tot de beste oplossing voor jouw website of app.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Rutger
Developer & GEO