Leerplein055 biedt verschillende onderwijsconcepten

De 26 openbare basisscholen van Apeldoorn hebben zich verenigd in een stichting: Leerplein055. Voor deze stichting hebben wij een multisite-platform ontwikkeld waarbij elke aangesloten school een eigen site kan beheren en vullen op één centraal thema. Via de vernuftige configuratietool kan elke school de site naar eigen voorkeuren inrichten. De kleuren, beeldmerk en logo, alsmede de positie van foto’s en menu-indeling zijn allemaal door de schoolbeheerder te beheren.

Verder is het thema voorzien van een aantal speciaal voor Leerplein055 ontwikkelde functionaliteiten zoals een schoolgidsmodule die een papieren versie overbodig maakt, een fotoalbummodule voor de schoolfoto’s, een nieuwsbriefmodule voor de mailingen naar de ouders en een overzichtelijke agenda die per klas kan tonen wat er gepland is. We zullen hieronder deze en een aantal andere functionaliteiten verder uitlichten.

Speciale functionaliteiten

Het thema is voorzien van enkele extra functionaliteiten. Bijzonder is de schoolgids. De schoolgids is een digitaal overzicht met essentiële informatie over de school. De schoolgids heeft artikelen die centraal en per school worden ingevuld. Via een monitoringsysteem kan bijgehouden worden welke van de 26 scholen de schoolgids hebben ingevuld, up-to-date hebben gemaakt of simpelweg nog niet of onvolledig hebben ingevuld. De medewerkers achter het monitoringsysteem kunnen zo tijdig ingrijpen om scholen te attenderen de schoolgids zo spoedig mogelijk volledig en actueel te maken.

Tevens kan de school vanuit de website, eenvoudig een gepersonaliseerde nieuwsbrief versturen aan ouders. De artikelen die al op de site aanwezig zijn, kunnen in een handomdraai toegevoegd worden aan de nieuwsbrief. Dit scheelt veel tijd.

Optimalisaties en uitbreiding

In eerste instantie werd voor al het beeldmateriaal gebruik gemaakt van een Picasa-plugin. Sinds die dienst niet meer wordt ondersteund door Google, hebben we zelf een tool ontwikkeld waarmee fotoalbums gecreëerd kunnen worden. Daarmee veranderde er weinig aan de functionaliteit en werd een probleem proactief opgelost.

Inmiddels zijn ook alle websites voorzien van een digitaal aanmeldformulier. Deze kan een ouder invullen met de computer, wat de leesbaarheid ten goede komt. Het aanmeldformulier is na het invullen als PDF-bestand te downloaden en kan vervolgens geprint en ondertekend worden. Na het invullen dient in verband met privacy aspecten, het aanmeldformulier nog wel per post verstuurd of afgeleverd op school te worden.

Ook hebben alle scholen nu een overzichtelijke agenda. De agenda vertoont alleen de items die toebehoren aan de website van de school die wordt bezocht. Tevens is het mogelijk om agenda-items per groep te tonen. Zo kunnen ouders heel overzichtelijk de agenda-items inzien, die relevant zijn voor hun kind. Met een handige druk op de knop kan de agenda volledig of per groep(en) geprint worden.

 

Leerplein055 - Internetbureau Max - Scholenkoepels

Grote schoonmaak

We hebben de websites zo ingericht dat ze na elk schooljaar oude content verwijderen. Zo zie je bijvoorbeeld geen oude agenda-items of berichten meer die niet relevant zijn voor het nieuwe schooljaar. De schoonmaak is bedoeld om de schoolbeheerders van scholen te ontzien van deze extra inspanning. Een nieuw schooljaar begint dus met een schone lei aan content.

Continu in ontwikkeling dankzij samenwerking met Leerplein055

Ondertussen werken we ruim 5 jaar intensief samen met Leerplein055. Door deze samenwerking zijn de websites continu in ontwikkeling. Meerdere keren per jaar organiseren we klankbordsessies met de websitebeheerders van alle scholen. Tijdens dergelijke sessies delen we de laatste ontwikkelingen, laten we zien hoe nieuwe functionaliteiten werken en bieden we ondersteuning bij eventuele vraagstukken. Tevens maken we van de gelegenheid gebruik om nieuwe ideeën en feedback te ontvangen van de websitebeheerders, die wij weer kunnen benutten om de websites verder te ontwikkelen.

Inmiddels is de functionaliteit van deze multisite-platform voor scholenkoepels zo succesvol, dat onderwijsinstellingen Quo Vadis en Stichting School zijn aangehaakt. Zij maken gebruik van dezelfde techniek, functionaliteiten en ontwikkelingen, maar zijn qua (huis)stijl verpakt in een geheel eigen jasje. Zo varieert bijvoorbeeld de weergave of het lettertype van hun website. Leerplein055 en Internetbureau Max nodigen andere scholenkoepels uit om aan te haken bij deze ontwikkeling.

Werkzaamheden en ontwikkelingen op een rij

  • Ontwikkeling WordPress Multisite platform met 26 subsites
  • Koppeling met fotoalbum-plugin voor beeldmateriaal
  • Schoolgids met centraal en schoolspecifiek artikelen
  • Nieuws voor alle groepen van de school
  • Agenda-items voor alle groepen van de school
  • Nieuwsbriefmodule binnen WordPress
  • Geoptimaliseerde aanmeldformulier
  • Geautomatiseerde schoonmaak van oude content en agenda-items
Ook een WordPress Multisite?

Geertje vertelt je graag meer over de mogelijkheden van WordPress Multisites en hoe wij je kunnen voorzien van een website die bij je wensen past. Dus bel gerust met 055-5270270 of stuur ons een bericht:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geertje
Senior developer