WordPress lanceert editor-plugin Gutenberg

Wouter Dragt
Geplaatst op 22 juni 2017

De innovatie die tijdens WordCamp 2017 in Parijs het meest besproken werd, kwam uit de koker van WordPress zelf. Bedenker en eindbaas Matt Mullenweg (CEO van Automattic, het bedrijf achter WordPress) kondigde namelijk de nieuwe plugin Gutenberg aan.

Wat is de Gutenberg plugin?

We proberen het je simpel uit te leggen. De Gutenberg plugin is een editor-plugin. Met deze editor-plugin legt WordPress de content styling van een pagina of blogpost volledig in jouw handen. Daarmee kan je dus een blogpost qua content helemaal inrichten zoals jij dat wenst. Dat heeft als voordeel dat jij kan bepalen welke content jij met de styling meer in het oog wil laten springen ten opzichte van andere content op je blogpost (en later ook met je pagina).

De content design die mogelijk is met de Gutenberg-plugin moet de user experience van een website nog beter maken.

Waarom komt WordPress zelf met een editor-plugin?

WordPress ziet volgens CEO Matt Mullenweg dat de user experience steeds belangrijker wordt als het gaat om content. De klant ziet de content steeds meer als een beleving en laat zich daarbij leiden door de visuele opbouw. Met de editor-plugin Gutenberg wil WordPress inspelen op die user experience. De editor-plugin zal uiteindelijk zo moeten werken dat je op een eenvoudige manier belangrijke content in het oog kan laten springen. Ondersteunende content en zelfs de informatie in de sidebar kan je op een blogpost daaraan ondersteunend maken.

Hoe werkt Gutenberg?

Eenmaal deze plugin geïnstalleerd, krijg je via het menu in de backend een mogelijkheid om een nieuw bericht (blogpost) te maken aan de hand van de Gutenberg-plugin. Daarop geklikt kom je in een tekstveld die je nu kunt voorzien van diverse blokken. Met die blokken bepaal je je tekstuele en grafische opmaak. Zo kun je met behulp van de blokken een indeling maken in headers, tekst, fotogalerijen, quotes, losse foto’s en opsommingen. In welke volgorde je dat doet, is geheel aan jou.

Gutenberg
Gutenberg

Wat zijn de voordelen van de Gutenberg plugin?

Voor de gebruiker is deze editor-plugin van WordPress een ideale tool om content op een duidelijke manier weer te geven. Dat gebeurt - zoals gezegd - in blokken. De blokken creëren, invullen en weergeven werkt als vanzelfsprekend. Ook het toevoegen van filmpjes en social media content kan eenvoudig worden weergegeven aan de hand van de blokken. En mocht je voor je gevoel de blokken in de verkeerde volgorde hebben neergezet, dan zijn ze simpel te verplaatsen. De plugin hebben ze daarmee zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt.

Voor ontwikkelaars is de kant-en-klare Gutenberg plugin van WordPress eenvoudig te installeren. Geen ingewikkelde codes, gewoon downloaden, installeren en activeren. Het moet wel gezegd worden dat de huidige versie die nu beschikbaar is nog erg in de kinderschoenen staat. Dat biedt developers de ruimte om deze open source tool nog te optimaliseren. Die uitdaging gaf Matt Mullenweg tijdens WordCamp 2017 dan ook graag mee aan de aanwezige developers. Uiteindelijk moet de ontwikkeling van de plugin leiden tot een standaardfunctie van WordPress.

Zijn er ook minpunten?

Al het begin is moeilijk. Zo ook voor de beta-versie van deze plugin. Hoewel de blokken eenvoudig zijn toe te voegen, zijn ze juist weer wat moeilijker te verwijderen als je als gebruiker werkt met een visuele weergave. Je zou dus naar de html-versie moeten switchen om (de code van) het blok te verwijderen. Gebruikers die daar niet handig mee zijn, kunnen zich hier zomaar in vergissen en per ongeluk te veel wissen. Als CTRL-Z niet werkt, dan kun je opnieuw beginnen aan je blogpost. Een probleem waar overigens alweer aan gewerkt wordt.

Een ander nadeel is dat de Gutenburg-plugin nog niet functioneert zoals de demo doet vermoeden. Dat kan komen door het (gratis) thema dat je wellicht gebruikt. Die is mogelijk niet compatible met de nieuwe plugin. De weergave van je blog kan daardoor tegenvallen. Zeker als je een plugin als Page Builder gewend bent. Critici noemen de uiteindelijke weergave van de content zelfs wat aan de saaie kant.

WordPress benadrukt dat de plugin toch nog echt een beta-versie is. Je zult het dus voor nu moeten doen met de functionaliteiten die de plugin wél biedt.

Gutenberg

Alleen nog maar beter

De huidige Gutenberg-plugin staat natuurlijk nog helemaal aan het begin. Daarom vraagt WordPress de hulp van haar community om de plugin samen verder te ontwikkelen. Inmiddels wordt er binnen de community gewerkt aan diverse bugs fixes en grafische upgrades. Ook is het de bedoeling dat pagina's deze functionaliteiten krijgen. En als het aan WordPress ligt, gaan ze nog een stap verder; de editor-plugin zou zelfs zo flexibel moeten zijn dat je met de editor de functionaliteiten van de sidebar aan moet kunnen passen. Zo kan je elke blogpost of pagina van boven naar beneden en van links naar rechts volledig naar eigen smaak inrichten.

Wie de ontwikkelingen van deze plugin wil volgen, kan hier meekijken: github.com/WordPress/gutenberg..

Zelf denken we - net als Matt Mullenweg in zijn blog - dat de plugin zich serieus ontwikkelt en daarmee andere editor-plugins buitenspel zou kunnen zetten. WordPress heeft in elk geval de ambitie om in de toekomst de Gutenberg-plugin als standaard editor aan te bieden.

Wil jij meer weten over user experience of content design, neem dan contact met mij op.

Blijf op de hoogte!

Wouter Dragt

Als professioneel designer denkt Wouter altijd net een beetje anders om zo tot een verrassend resultaat te komen. De ultieme gebruikerservaring staat bij hem altijd hoog in het vaandel. Daarom gaan zijn blogs over beleving en verleiding van de websitebezoeker.

Meer over Wouter