Snel overzicht van activiteiten op de website van Museumkidsweek

Wouter Dragt
Geplaatst op 26 september 2017

Al geruime tijd werken we samen met de Museumvereniging aan het ontwikkelen en optimaliseren van websites. Zo lanceerden we eerder dit jaar een website ter promotie van de Nationale Museumweek. Tijdens de herfstvakantie wordt de Museumkidsweek weer georganiseerd. In die periode organiseren veel aangesloten musea speciale kinderactiviteiten voor kinderen. In het kader van deze actieweek hebben we onlangs een website opgeleverd voor kinderen en ouders die een spannend museumbezoek zoeken tijdens de herfstvakantie.

De vraag

Zoals gezegd organiseren diverse musea tijdens de Museumkidsweek diverse activiteiten voor kinderen in hun museum. Voor deze actieweek leveren musea activiteiten aan waar kinderen deel aan kunnen nemen. Het verzamelen en invoeren van deze activiteiten in een verzamelsysteem kost de Museumvereniging veel tijd en energie. Vervolgens moet die informatie op een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier inzichtelijk worden voor potentiële bezoekers. Die vraag heeft geleid tot een aantal gebruiksvriendelijke oplossingen die we in deze case toelichten. Oplossingen die zowel de deelnemende musea als de potentiële bezoeker makkelijk op weg moeten helpen.

Aanleveren van informatie

Voor musea die hun Museumkidsweek-activiteiten onder de aandacht willen brengen, is het aanmeldproces geoptimaliseerd. Waar voorheen de (soms onvolledige) informatie per e-mail werd aangeleverd, vult een museum nu zijn eigen activiteiten via een slim aanmeldformulier in. Dit formulier is zo ontworpen dat musea op eenvoudige wijze informatie compleet aanlevert.

Een belangrijk onderdeel van het formulier is het uploaden van een afbeelding, door middel van een slimme foto-upload functie kunnen musea foto's aanleveren waarbij wordt voldaan aan de vastgestelde kwaliteitscriteria (minimaal formaat en juiste afmeting).

Case - Museumkidsweek

Daarnaast kunnen de musea zelf de uitsnede kiezen door het vastgestelde kader te verplaatsen over de foto. Zodra de foto voldoet aan de gewenste weergavekwaliteit, kan de foto met de activiteit worden aangemeld. Verzenden van dit formulier is alleen mogelijk als de overige informatie op het aanmeldformulier volledig is ingevuld. Zodra de verzending is voltooid staat de activiteit direct online.

Slimme koppelingen

Tijdens het aanmeldproces van een activiteit wordt “onder water” gebruik gemaakt van directe koppelingen met databases van de Museumvereniging. In één van de databases staan alle gegevens over musea. Denk aan adres- en contactgegevens, openingstijden, entreeprijzen etc. Op het aanmeldformulier dient een museum eerst zichzelf te zoeken via een handige zoekfunctie.

Eenmaal gevonden, worden alle kenmerken van de activiteiten zoals in de vorige alinea omschreven ingevuld en aangemeld. Op de website wordt de activiteit vervolgens vertoont in combinatie met alle praktische informatie van het betreffende museum. Zo krijgt de potentiële bezoeker alle informatie in één keer onder ogen.

Case - Museumkidsweek

Slimme weergave

Via de menu-buttons activiteiten, musea en wedstrijd zijn de activiteiten nu zichtbaar. Elke weergavepagina heeft vervolgens verschillende zoekfunctionaliteiten meegekregen om activiteiten vindbaar te maken. Ongeacht op welke pagina men dus binnenkomt op de website, de bezoeker wordt altijd naar een kinderactiviteit geleid. Hoe dat in zijn werk gaat, leggen we hieronder per pagina uit.

Activiteitenpagina

Op de activiteitenpagina worden alle activiteiten willekeurig weergegeven. Met een uitgebreide zoekfunctie kan de bezoekers activiteiten aan de hand van thema’s, provincie en leeftijd filteren. Zo worden activiteiten beter afgestemd op de wens van de websitebezoeker. Eenmaal op de activiteitenpagina treft de bezoeker alle informatie. Zowel van de activiteit alsmede van het museum en eventuele andere activiteiten die plaatsvinden tijdens de Museumkidsweek. Alle belangrijke informatie tref je dus in één oogopslag.

Wie liever een geografisch overzicht wenst, kan met de handige Toon in kaart-knop alle musea op de kaart vinden. Op de kaart wordt met een pin een museum aangegeven die activiteiten organiseert tijdens de Museumkidsweek. Bij een klik op een pin wordt een beknopt overzicht getoond van activiteiten van dat museum. Bij een doorklik op een activiteit wordt de activiteitenpagina volledig weergegeven.

Case - Museumkidsweek

Museumpagina

Onder de button ‘musea’ vindt men alle musea die tijdens de Museumkidsweek activiteiten aanbieden. Deze musea worden willekeurig weergegeven. Een favoriete museum wordt makkelijk vindbaar als de zoekfunctie wordt gebruikt. Alleen als dat museum activiteiten organiseert wordt deze daadwerkelijk weergegeven. Zodra er op het gevonden resultaat wordt geklikt, treft men de museumpagina met de algemene informatie én alle activiteiten die door het museum wordt georganiseerd tijdens de Museumkidsweek. Wederom, alles in één oogopslag.

Wedstrijdpagina

Om mensen te betrekken bij de Museumkidsweek is een leuke foto-actie opgezet. Kinderen kunnen een foto van een museumbezoek online insturen. Ook voor deze actie is een aanmeldformulier aangemaakt met criteria die gelijkenissen vertoont met het eerder genoemde aanmeldformulier voor musea. Alle ingezonden foto’s worden gepubliceerd onder de button ‘wedstrijd’. Wie op de foto klikt wordt niet alleen gelinkt naar het verhaal achter de foto, maar ook naar de museumgegevens en alle activiteiten die het museum organiseert.

Case - Museumkidsweek-musea
Case - Museumkidsweek-wedstrijd

Plan je Museumkidsweek-uitje

Via alle pagina’s en handige zoekfuncties kunnen activiteiten op allerlei manieren gevonden worden. Daarmee kunnen potentiële museumbezoekers eenvoudig hun favoriete (kinder)activiteit plannen. Op naar het museum dus. De Museumkidsweek wordt gehouden van 14 tot en met 29 oktober 2017.

Blijf op de hoogte!

Wouter Dragt

Als professioneel designer denkt Wouter altijd net een beetje anders om zo tot een verrassend resultaat te komen. De ultieme gebruikerservaring staat bij hem altijd hoog in het vaandel. Daarom gaan zijn blogs over beleving en verleiding van de websitebezoeker.

Meer over Wouter