WordPress sneller maken? 6 tips

Geertje Zwarts
Geplaatst op 5 oktober 2016

Vol trots heb je jouw (vernieuwde) WordPress-site gelanceerd. En je wilt graag dat je bezoekers je website in luttele secondes zien, zodat ze deze niet direct vol ongeduld verlaten. Maar hoe kun je jouw website sneller maken? We geven je 6 tips.

Achterhaal wat je kan verbeteren

Voordat je vol enthousiasme je website aanpast om de snelheid te verbeteren, is het wijs om te achterhalen wát je kan verbeteren. Zo kan je gericht te werk gaan en je website sneller maken. Daarnaast is de kans groot dat WordPress zelf al een reeks wijzigingen voor je uitvoert om de laadtijd van je site te verkleinen. De online tool Google PageSpeed Insights analyseert de site en geeft je verbeterpunten om de site sneller te maken.

Gebruik caching

Nadat je een analyse hebt gedaan, krijg je een idee waar de pijnpunten liggen rondom de snelheid van je website. Een veelvoorkomend probleem is dat bij het opnieuw laden van een webpagina alle bestanden opnieuw moeten worden opgevraagd. Caching lost dit op door deze bestanden op de computer van de gebruiker voor een bepaalde tijd op te slaan. De meest bekende vorm is browsercaching, waarbij je de afbeeldingen, HTML, CSS en JavaScript van de betreffende webpagina bewaart. Je kan hier het beste een plug-in voor gebruiken. Cache Enabler is een veelgebruikte en breed ondersteunde keuze.

Doorzoek je site op overbodige plug-ins

Ook plug-ins kunnen de laadtijd van de website verhogen. Kijk eens in je dashboard welke geïnstalleerd zijn en wat deze precies voor je doen. Bedenk vooral of je de functionaliteit ervan gebruikt. Bekijk ook welke elkaar overlappen. Indien je niet weet wat je een plug-in doet, kan je altijd de details ervan bekijken. Als je er zeker van bent dat je de plug-in niet gebruikt, kan je deze het beste verwijderen om je website sneller te maken.

Optimaliseer afbeeldingen

Haarscherpe foto’s en grote sfeerplaten zijn vaak prachtig. De keerzijde is dat ze ook veel ruimte op de server innemen. Daarnaast kosten grote afbeeldingen veel dataverkeer, waardoor het langer duurt voor de website om ze te tonen. Dit is vooral voor mobiel nadelig. Om de snelheid van de site te verbeteren, adviseren we dat je jouw afbeeldingen automatisch schaalt naar het maximaal benodigde formaat op het scherm. Bij deze bewerking kan je vaak ook een compressie op de afbeelding uitvoeren.

Hiernaast kan je een Google PageSpeed-module gebruiken, die nog beter helpt je afbeeldingen te optimaliseren.

Verklein en combineer JavaScript- en CSS-bestanden

Javascript- en CSS-bestanden bevatten vaak vele enters, tab en spaties om de code leesbaar te houden voor webontwikkelaars. Voor browsers zijn deze overbodig, zij lezen enkel de code. De plug-in Autoptimize maakt speciaal voor de browser een verkleinde versie van het bestand door alle code achter elkaar te plakken. Daarnaast voegt deze al je JavaScript-bestanden en CSS-bestanden zoveel mogelijk samen. Elk bestand wordt apart ingeladen op je website (HTTP-request). Hoe minder bestanden én hoe kleiner deze bestanden zijn, hoe sneller je website laadt.

Raadpleeg je hostingpartij

Is je WordPress-site ondanks alle wijzigingen nog steeds niet vooruit te branden? Zoek dan eens contact met je hostingpartij. Vraag of zij vanuit hun kant mogelijkheden zien om de snelheid te verbeteren. Mochten ze geen oplossing bieden, dan kan je er altijd voor kiezen om je website bij een andere partij te hosten. Zoek hiervoor contact met je beoogde nieuwe hostingpartij.

Wil je ook een snelle site?

Internetbureau Max is WordPress-expert en bouwt websites die voldoen aan de snelheidseisen van de zoekmachines.

Blijf op de hoogte!

Geertje Zwarts

Een veelzijdig internet specialist, zo zou je Geertje kunnen typeren. Vanuit haar technische achtergrond blogt ze veel over content marketing en vernuftige technieken.

Meer over Geertje