Wat is Google+?

Melanie Koster - Speek
Geplaatst op 7 mei 2014

Google+Betekenis G+:

Google+ is het Sociale netwerk van Google zelf. Google+ kun je scharen in het rijtje Facebook, LinkedIn en Twitter. Google+ wordt ook wel Google Plus genoemd of kortweg G+.

Google heeft al eerder geprobeerd om een Sociaal platform te lanceren, maar dit is nooit succesvol geworden. Dit zal Google niet nogmaals laten gebeuren. Daarom zul je steeds vaker “gedwongen” worden om een Google+ profiel aan te maken als je gebruik wilt (blijven) maken van diensten van Google. Google+ is in Nederland nog niet zo bekend, maar de verwachting is dat dit alleen maar groter wordt. Dit komt omdat het hebben van een Google+ pagina je voordeel kan opleveren in zoekresultaten.

Hoe werkt Google+?

Bij Google+ kun je mensen volgen door ze toe te voegen aan je kringen. Er zijn een aantal standaard kringen, zoals Familie en Vrienden, maar je kunt ook zelf kringen aanmaken. Het idee hier achter is dat je niet elke update openbaar hoeft te delen, maar dat je kunt kiezen met welke kring(en) je een update deelt. Als je een update waardeert kun je te laten blijken door een +1 te geven. Dit is vergelijkbaar met een like op Facebook.

Waarom Google+

Google gaat uit van de gedachte dat een referentie van een bekende waardevoller voor je is, dan die van een onbekend persoon. Als je aan een bekende vraagt naar een goed restaurant, zul je zijn advies eerder opvolgen dan als het restaurant dit zelf zegt. Dit sociale aspect wil Google ook laten terugkomen door persoonlijke resultaten toe te voegen aan de zoekresultaten. Dit heeft tot gevolg dat wanneer je bent ingelogd met je Google account de resultaten beïnvloed worden met updates of profielen van mensen die jij in je kringen hebt. En dat is waarom jij als persoon of bedrijf een Google+ pagina wilt. Hoe meer autoriteit en volgers je hebt, hoe meer je met je Google+ profiel in de zoekresultaten kunt verschijnen. Zorg er tot slot voor dat je je website hebt gekoppeld met je Google+ profiel zodat deze elkaar kunnen versterken.

Voordelen Google+

  • Door artikelen die je hebt geschreven te koppelen met je persoonlijke Google+ profiel kun je jezelf profileren als ware autoriteit op een bepaald vakgebied. Personen of bedrijven met een hoge SocialRank zullen prominenter in de zoekresultaten naar voren komen.
  • Stel ik heb jou toegevoegd aan mijn kringen en ik ben op zoek naar een goed restaurant in Apeldoorn. Jij hebt een favoriet restaurant in Apeldoorn en dat heb je laten blijken door de website van het restaurant een +1 te geven. De website van jouw favoriete restaurant heeft een veel hoger rankingspotentieel als ik vervolgens in Google (ingelogd) op zoek ga naar een restaurant in Apeldoorn.
  • Het hebben van een Google+ pagina is onderdeel van zoekmachine-optimalisatie en helpt mee in het verkrijgen van een betere ranking in de zoekmachine.

Advies Google+

  • Zorg dat je een persoonlijk Google+ profiel hebt en koppel dit aan alle artikelen die je hebt geschreven. Hierdoor wordt ook je profielfoto getoond in de zoekresultaten van Google.
  • Zorg dat je een Google+ bedrijvenpagina hebt en dat deze gekoppeld is aan je website. De meeste bedrijven hebben al een Google Maps vermelding, dit is ook een Google+ pagina. Maak dan geen nieuwe pagina aan, om te voorkomen dat je twee Google+ bedrijvenpagina’s moet onderhouden. Zie hiervoor ook mijn blog op de website van Max.nl over Google Places en Google lokaal.
  • Voeg een Google+ badge toe aan je website zodat mensen jou of je bedrijvenpagina makkelijk kunnen toevoegen aan hun kringen.
  • Investeer in de ontwikkeling van je Google+ pagina’s: plaats interessante updates, zorg voor +1’s, wees actief en zorg dat het aantal volgers dat je hebt groeit.
  • Klik onder dit artikel op +1 en zorg ervoor dat je mensen deze mogelijkheid ook biedt op je eigen webpagina’s .

Meer weten? Neem dan contact op!

Blijf op de hoogte!

Melanie Koster - Speek

Melanie is dé expert op het gebied van Online Marketing. Regelmatig blogt zij over uiteenlopende onderwerpen en nieuwste trends op dit gebied.

Meer over Melanie