Wat doet onze digital nomad precies?

Martijn de Frankrijker
Geplaatst op 22 november 2018

Over een digitaal nomadenbestaan

De aarde is een grote plek. Zou je op een fijne zondagmiddag beslissen dat het tijd is voor een stevige wandeling en een rondje om de globe slenteren dan ben je pas na vier jaar, drie maanden en zestien dagen weer terug. Het kost dus nogal even om een deel van deze planeet te zien. Gelukkig hoeven we in deze tijd van hyperconnectiviteit niet bij de pakken neer te zitten en ons leven op pauze te zetten. We kunnen de wereld zien én werken tegelijk. Mensen die dat doen noemen we digital nomads. Martijn, onze storyteller, is zo’n digital nomad.

De koffiejuf vraagt in een taal die ik niet spreek of ik nog een bakje wil. Ik knik van wel. Dat ze dat vraagt zie ik aan de pot in haar hand. Ze probeert me nog iets te vragen, maar ik versta haar niet. Dat probeer ik haar uit te leggen, maar ze verstaat me niet.

Digital nomad

Terwijl ik dit schrijf zijn we net ergens langs de kant van de weg gestopt bij een koffietentje. Het is er één die je overal kan vinden; één en al strakke lijnen, warme kleuren, maar dan wel wat guitige details, zoals een Amerikaanse locker; zo één die écht uit een high school is gehaald. In plaats van deze blog schrijven, vraag ik me af waar al die Amerikaanse kinderen tegenwoordig hun spullen in opbergen als al die lockers hier allemaal staan.

We zijn onderweg naar weet niet precies waar. Dat maakt ook niet zoveel uit. Ze zeggen altijd dat het bij reizen gaat om de weg en niet om het doel. Dat is fijn, want een doel hebben we niet. We zijn digital nomads. Dat is Engels voor zwervers en dat is wat we doen, zwerven.

De internationale invloeden helpen mijn creatieve proces met sprongen vooruit

Wat een digital nomad is

We zijn digital nomads, mijn vrouw en ik (ze is pas vijf maanden mijn vrouw, dus ik vind het nog steeds leuk om dat te zeggen). Vierenhalve maand geleden hebben we de huur opgezegd, onze moeders gezegd dat we niet thuis zouden zijn voor het eten en zijn we er vandoor gegaan.
Dat we digital nomads zijn en geen reizigers komt omdat we nog steeds werken. Zij als fotograaf en ik bij Internetbureau Max. Zo werk ik voor één klant een campagne uit en voor een ander ontwerp ik hun nieuwe website. Onder die website zet ik dan voor de grap: “Deze website is met liefde ontworpen onderweg van Tallinn naar Riga.” Het is wel waar, maar verschijnt uiteindelijk vaak niet onderaan de website. Maar ik weet dat hij ontworpen is op de weg van Tallinn naar Riga. Dat maakt me blij.

De focus van een digital nomad ligt dan ook niet op reizen, maar meer—hoe zeg ik dat—op zijn. Een reiziger gaat van plek naar plek om te zien, maar nomaden willen op de plek waar ze komen zijn. Laat me het zo uitleggen: een reiziger is op zoek naar een voorproefje, wil een hapje van een gerecht. Een reiziger leest bij deze blog de intro en heeft daar genoeg aan. Maar een digital nomad wil meer, wil alle smaken proeven. Dat jij tot zo ver hebt gelezen betekent dat je meer digital nomad bent dan je misschien denkt.

Digital nomadPraktisch gezien leven digitale nomaden vaak langer op één plek, proberen (voor zover een ‘vreemdeling’ dat kan) een onderdeel van de cultuur te worden én ze beoefenen nog een beroep om hun avontuur te bekostigen. Het beroep dat ik beoefen is dus storyteller, bij Internetbureau Max. Het zorgt dat ik naast aan het strand hangen, in een hangmat hangen of aan de bar hangen (reizigers ‘hangen’ veel, zie je) ook nog iets waardevols doe. En de internationale invloeden helpen mijn creatieve proces met sprongen vooruit.

Location Independent (of waarom dit niet altijd leuk is)

Zo hebben wij in die eerste paar maanden van ons nomadenbestaan korte tijd geleefd in Noorwegen, Finland en Estland, Frankrijk, Italië en Montenegro en reizen we vanaf nu richting Griekenland, om daar te helpen met de vluchtelingencrisis. In die tijd heb ik twee websites ontworpen, een logo-voorstel gedaan, een campagne bedacht en teksten voor verschillende projecten gemaakt. Dat deed ik in koffietentjes, bibliotheken, bij mensen thuis en zelfs in de auto.

Dat beeld sluit goed aan bij een term die je vaak hoort als het over nomaden gaat: location independent; het maakt niet uit waar je bent, of heen gaat. Je werkt zonder vaste locatie.

Zoals met veel dingen is het voordeel van een nomadenbestaan gelijk ook het nadeel. Dankzij het reizen loop je over van creatieve energie, wordt je op ontelbaar veel manieren geïnspireerd door alles wat je ziet en voel je je altijd vrij. Al die zaken, veel energie, inspiratie én vrijheid maken het direct ook moeilijk om aan de slag te gaan. Want als je kan kiezen tussen twee uur in een Burger King langs de weg of een wandeling naar een gletsjer, heb je dan de discipline om te focussen op de taken die je hebt?

Waarom ik dit doe

Digital nomadAls we weer in de auto zitten haal ik mijn laptop tevoorschijn en terwijl er bergen, rivieren en dalen voorbij schieten richt ik me op mijn e-mail. Ik beantwoord wat vragen over lopende projecten en denk na over een nieuw concept voor een klant. Als het landschap mooi is roept mijn vrouw ‘kijk!’ En dan geniet ik van bergen, rivieren en dalen. Ze roept me vaak.

De wereld is zo groot en elke stap die ik zet zo klein, maar ik heb het geluk dat ik werk heb dat ik overal kan doen. Én dat ik werk bij een vooruitstrevend bureau dat mogelijkheden ziet, in plaats van moeilijkheden. Zo kan ik elke dag die kleine stappen blijven zetten. Kan ik deze laatste paar zinnen schrijven in Estland. Kan ik vervolgens alles nog een keer controleren in Montenegro. Kan hij live als ik in Albanië zit.
Want als niets je ketent aan één plek, waarom zou je dat dan zelf doen?

Martijn en Ellis de Frankrijker hebben als digitale nomaden zichzelf het doel gesteld om, naast hun werk, in 2019 in totaal 12 goede doelen in 12 landen te helpen met webdesign, copywriting en fotografie. Daarover vind je meer informatie via www.ellisand.me.

Foto’s door: Ellis Peeters

 

Blijf op de hoogte!

Martijn de Frankrijker

Iemand zei ooit dat Martijn ‘onsamenhangend zogenaamd leuk’ was. Sindsdien is dat zijn levensmotto en probeert daar elke dag naar te leven. Dat gaat niet altijd goed.

Meer over Martijn de Frankrijker