Wat is tekstoptimalisatie?

Melanie Koster - Speek
Geplaatst op 27 september 2012

Betekenis tekstoptimalisatie:

Webteksten worden op een hele andere manier bekeken, dan teksten die op papier staan. Over het algemeen worden webteksten namelijk niet gelezen, maar gescand. Ook moet er op gelet worden dat de webteksten op zoekmachinevriendelijke wijze worden geschreven. Tekst optimalisatie is namelijk een belangrijk onderdeel voor de vindbaarheid van een website in zoekmachines.

Tips voor tekstoptimalisatie

Je wilt in je webteksten informatie geven en de lezer aanspreken. Daarnaast heeft je tekst vaak een doel en wil je je lezer overtuigen om dit doel te voltooien. Helaas besteedt de gemiddelde internetgebruiker slechts één minuut aan het bekijken van een webpagina. Er is dus weinig tijd om de lezer te overtuigen.

Webteksten moeten daarom aan de volgende eisen voldoen:

Tekst Optimalisatie

  • bondig, duidelijk en overtuigend
  • korte teksten en korte zinnen
  • goed scanbaar

Gebruik, wanneer dat kan, opsommingen met bullets. Dit bevordert het scannen van een pagina.

Omgekeerd schrijven

Voor webteksten geldt dat de belangrijkste informatie in de eerste alinea verteld moet worden. De lezer weet dan meteen of de pagina interessant genoeg is om verder te lezen. De eerste alinea is vaak een samenvatting van de pagina. In de alinea’s die volgen, wordt er dan dieper op het onderwerp ingegaan.

Zoekmachinevriendelijke teksten

Zoekrobots ‘lezen’ een pagina anders dan uw bezoekers dat doen. Zoekrobots signaleren onder andere woordcombinaties, woordgebruik en linkteksten. Zoekwoorden moeten daarom goed in de webteksten en webpagina’s verwerkt worden. Met zoekmachinevriendelijke teksten wordt je website namelijk beter vindbaar in de zoekmachines.

Balans in tekstoptimalisatie

Schrijf webteksten op de eerste plaats altijd voor je bezoekers. Het is erg hinderlijk als bezoekers het idee krijgen dat je je teksten alleen voor de zoekmachines hebt geschreven. Aan de andere kant is het belangrijk dat je de zoekmachine ook niet helemaal links laat liggen. De kunst is om hier een goede balans in te vinden.

Ook zoekmachine vriendelijke webteksten op je website? Neem dan contact met ons op!

Blijf op de hoogte!

Melanie Koster - Speek

Melanie is dé expert op het gebied van Online Marketing. Regelmatig blogt zij over uiteenlopende onderwerpen en nieuwste trends op dit gebied.

Meer over Melanie