Wat is responsive design?

Melanie Koster - Speek
Geplaatst op 7 november 2013

Betekenis responsive design:

Responsive design ook wel RWB (responsive web design) genoemd, wordt gebruikt om een ideale gebruikerservaring te creëren op verschillende schermgroottes.

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende apparaten op de markt waarmee je een website kunt bezoeken, dat het ontwerpen voor een standaard beeldscherm resolutie praktisch niet meer te doen is.

Met responsive design los je dit probleem op. Een responsive website past zicht automatisch aan naar de schermresolutie van het gebruikte apparaat.

Gebruikerservaring mobiel

Responsive design seoStel je bent onderweg in de trein en je ziet in de krant dat je favoriete online shop uitverkoop heeft. Je pakt je mobiel en surft naar shop. Als deze shop niet zorgt voor een ideale gebruikerservaring op je mobiel, dan ben je snel weer weg. Als de shop geluk heeft, probeer je het misschien ’s avond nog eens van achter je laptop. Maar in de meeste gevallen komt de klant niet terug als hij een slechte gebruikerservaring heeft opgedaan op je website.

Responsive design en SEO

Ook voor een mobiele site is het belangrijk dat deze goed gevonden wordt in de zoekmachine. Vergeet daarom je SEO niet bij de keuze voor een mobiel site. Google’s Matt Cutts geeft in onderstaande video duidelijk antwoord op de vraag: “Is er een nadeel met betrekking tot SEO voor het gebruik van responsive webdesign”. Het antwoord is nee. Met een responsive design heb je geen last van dubbele content. Dit kan dus zelfs een voordeel opleveren ten opzichte van het gebruik van een aparte URL voor je mobiele site.

Groeiend gebruik mobiel internet

Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon voor het surfen op internet. Volgens het CBS wordt de smartphone bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar vrijwel dagelijks gebuikt. Maar ook bij 25 tot 45 jarigen is de smartphone het populairste apparaat voor mobiel internet. Voor bedrijven wordt het daarom steeds belangrijker om te zorgen dat je mobiele website goed getoond wordt. Vooral als je een jonge doelgroep hebt en online producten verkoopt!

Blijf op de hoogte!

Melanie Koster - Speek

Melanie is dé expert op het gebied van Online Marketing. Regelmatig blogt zij over uiteenlopende onderwerpen en nieuwste trends op dit gebied.

Meer over Melanie