Relevante zoekresultaten Apeldoorn Direct dankzij Elasticsearch

Sander Steffann
Geplaatst op 10 april 2017

Bij Internetbureau Max zijn we altijd op zoek naar innovaties die een meerwaarde bieden voor de eindgebruiker. Zowel in techniek als in beleving. Elastischsearch is zo'n innovatie.

Websites zonder goede zoekfunctie

Stel, je komt op een website waar je niet de informatie vindt die je zoekt. Je hoop is dan gericht op de zoekfunctie die steeds meer sites hebben. Het enige nadeel van deze zoekfunctie is het resultaat. Veel resultaten blijken namelijk niet relevant voor je zoektocht. Soms krijg je helemaal geen zoekresultaten, omdat de zoekfunctie je combinatie van zoekwoorden niet snapt. 

Met Elasticsearch vang je twee vliegen in één klap: een ideaal antwoord op de vraag en een tevreden beleving van de gebruiker.

Elasticsearch biedt relevant resultaat

Elasticsearch is een tool die op je server draait en met behulp van verschillende plugins in WordPress kan worden geïntegreerd. Deze tool scheelt veel frustratie. De plugin zorgt ervoor dat er relevante zoekresultaten worden weergegeven op basis van de zoekwoorden die je hebt ingevuld. Daarmee kom je als gebruiker van de site sneller tot de kern tijdens je zoektocht. Zo vang je twee vliegen in één klap: de website biedt hét gezochte antwoord op de vraag, wat de gebruiker vervolgens ervaart als zeer functioneel. Meer informatie over Elasticsearch lees je in dit blog van collega Geertje: www.max.nl/blog/elasticsearch-geeft-wordpress-zoekvleugels.

Toepassing Elastischsearch in nieuwssite Apeldoorn Direct

Een mooi voorbeeld waarbij wij Elasticsearch hebben toegepast is de nieuwssite Apeldoorn Direct. Wie rechtsboven in de hoek de zoekfunctie gebruikt, zal op basis van de zoekwoorden een zo relevant mogelijk antwoord krijgen op basis van de content die op website beschikbaar is. Bekijk hieronder een voorbeeld op Apeldoorn Direct met de zoekwoorden "Brand in centrum".

Elasticsearch Apeldoorn Direct

Als er eenmaal wordt doorgeklikt in het artikel, zullen relevante artikelen die betrekking hebben op de gebruikte zoekwoorden door Elasticsearch onderaan het artikel worden weergegeven. Zo krijgt de lezer meer suggesties aangereikt om verder te lezen over het gekozen onderwerp.

Elasticsearch Apeldoorn Direct

Beleving van de gebruiker

Door de meest relevante resultaten zowel als zoekresultaten maar ook in de artikelen te tonen, wordt ingespeeld op de verwachtingen van de gebruiker. Mede dankzij de Elasticsearch-functie, de sterke relevantie en goede snelheid wordt Apeldoorn Direct door de gebruiker als positief ervaren en is dat een reden om regelmatig terug te keren op de website. 

Hier vind je de zoekresultaten uit het voorbeeld op Apeldoorn Direct: www.apeldoorndirect.nl

Blijf op de hoogte!