Bent u ook liever lui dan moe?

Max Dammers
Geplaatst op 31 oktober 2017

Met deze slogan heb ik in de jaren tachtig een negen gehaald voor mijn werkstuk Nederlands. Het ging over een pen die automatisch schreef wat je dacht. Leek mij persoonlijk ideaal en dat vond mijn favoriete leraar meneer van Duivenboden blijkbaar ook.

Stiekem zijn we natuurlijk allemaal wel eens liever lui dan moe. Zeker als het gaat om het doen van ogenschijnlijke triviale zaken. Zoals het overtypen van een naam, adres of website op je smartphone.

Terug van weg

Daarom vind ik het goed om te zien dat de QR-code weer terug is van weg geweest. Deze eerder uitgelachen streepjescode 2.0 duikt na een bescheiden periode op de achtergrond weer overal op. Het is je waardevolle kaartje voor museum, concert of vliegtuig. De ING gebruikt hem om je internetbetalingen tussen beeldscherm en telefoon soepel af te handelen. Snapchat legt er de verbinding mee tussen jongeren. En op dit moment zijn alle online-spelers druk bezig met het ontwikkelen van eigen varianten van deze visuele code. In China schijnt het al helemaal een QR-gekkenhuis te zijn.

Naar de voorgrond

Binnen je smartphone trekt de QR functie ook langzaam op naar de voorgrond. Googles browser Chrome op je iPhone heeft hem als invoerveld al naast het microfoon-icoontje. En in de laatste versie van het iPhone besturingssysteem herkent de gewone camera al de codes en leidt je bijvoorbeeld direct naar de achterliggende pagina.

De camera als invoermethode is nu echt gearriveerd.

In je broekzak

De iPhone X geeft een heldere hint waar het verder heen gaat. Deze super-minicomputer met een ingenieuze camera kan je hele gezicht zo nauwkeurig herkennen dat het veilig genoeg is om ermee in te loggen. Of realtime een gezicht van een poppetje te animeren die exact doet wat jouw gezicht laat zien. Techniek die eerder was voorbehouden aan de rijkste studio's in Hollywood, zit nu in je broekzak. Dat belooft wat. Als je het zo bekijkt valt dat aankoopbedrag voor die iPhone nog wel mee. Je snapt het, ik wil hem.

Typen is ouderwets

Typen wordt dus heel rap ouderwets. Want naast de camera wordt ook de microfoon steeds meer de ingang voor opdrachten als "bel mama" of "zet de wekker op zeven uur". Over vijftien jaar kunnen kinderen zich niet meer voorstellen dat we onze iPhone ooit met onze vingers bedienden. "Opa schreven jullie echt met je vingers op je smartphone?". "Ja lieverd, gek he?"

Rechtstreeks

De volgende stap is denk ik dan toch eindelijk de rechtstreekse verbinding met onze hersenen. Ik lees hier al diverse hoopvolle onderzoeken over. Ik kan niet wachten en kan dan eindelijk mijn slogan van het werkstuk uit de jaren tachtig echt gaan gebruiken. Hoe zou meneer van Duivenboden dat vinden?

Max schreef een eerste blog uit een serie die gaat over internet en het gewone leven. Volg ons ook via social en mis de volgende blog niet!

Blijf op de hoogte!

Max Dammers

Als oprichter van internetbureau Max blogt Max over uiteenlopende onderwerpen. Sinds de start van het bureau is hij overtuigd van de positieve invloed die het internet kan hebben op ons leven. Vanuit deze overtuiging is hij permanent op zoek naar het nut van technologie. Een zoektocht waarvan hij zijn bevindingen graag met je deelt.

Meer over Max