Waarom op jezelf zoeken in Google zinloos is

Alles wat je doet wordt opgeslagen

Wist je dat Google standaard al je zoekopdrachten opslaat en mee laat wegen in de resultaten? Dit betekent dat wat jij interessant vindt steeds hoger in de zoekmachine verschijnt. Dit is heel handig als je naar iets op zoek bent, maar dat ook verwarrend als jij als ondernemer wilt weten of je bedrijf online goed gevonden wordt.

Wil je als ondernemer weten of je vindbaar bent?

Wij Vindbaar zijnhoren in gesprekken met ondernemers vaak dat ze goed vindbaar zijn. Wat veel ondernemers doen, is op Google kijken wat het resultaat is als ze hun bedrijfsnaam of product zoeken.

Als ik Google op mezelf, dan sta ik bovenaan.

Maar als je op je eigen naam of bedrijfsnaam zoekt en jouw website staat hoog in de zoekmachine resultaten, dan is dit helaas vaak een vertekend beeld. Google onthoudt namelijk waar jij online naar zoekt en beïnvloed daarmee jouw zoekresultaten. Als jij dus regelmatig jouw product of merknaam opzoekt, dan zal deze daardoor hoger in de zoekmachine komen te staan. De resultaten in de zoekmachine zijn namelijk persoonsgebonden en voor iedereen verschillend. Google wil immers dat jij zo snel mogelijk kunt vinden wat je zoekt.

Hoe Google zoekresultaten personaliseert is goed duidelijk te maken aan de hand van de zoekterm: jaguar. Google zal hier of het dier of de auto tonen, afhankelijk van eerder zoekgedrag.

Hoe dan wel?

Jezelf zoeken in Google

We weten nu dat Googelen op jezelf zinloos is om de positie in de zoekmachine te bepalen. Maar hoe dan wel? Via Google Search Console (voorheen Google Webmaster) kan je zien op welke gemiddelde positie de pagina’s van je site scoren in de zoekmachine. In Google Analytics kan je zien via welke pagina’s daadwerkelijk bezoekers op je website komen. Tevens bestaan er zogenaamde rank trackers om de positie in de zoekmachine inzichtelijk te maken.

Wil je een beter beeld van de daadwerkelijke vindbaarheid van je site? Dan kun je gebruik maken van de ‘incognito-tool’. Met deze tool is het mogelijk om anoniem gebruik te maken van Google. Er wordt dan geen rekening gehouden met eerdere zoekopdrachten en hierdoor krijg je een ‘eerlijker’ beeld. De ‘incognito-tool’ activeer je door de toetsen Ctrl-Shift-N tegelijk in te toetsen en vervolgens opnieuw je zoekopdracht uit te voeren.

Vindbaar worden

De vindbaarheid van je website is onder andere beïnvloedbaar door je website goed te optimaliseren voor de zoekmachine. Dit wordt ook wel SEO (Search engine optimisation) genoemd. Dit betekent onder andere dat met gebruik van de juiste zoektermen je voor jouw doelgroep makkelijker vindbaar wordt. Uiteraard bieden we bij Max ook een Marketing pakket aan waarbij SEO een belangrijk onderdeel is.

Wil je niet dat Google onthoudt wat je doet?

Voel je je in je privacy aangetast of wil je toch een eerlijker beeld via Google? Dan kan je ook je zoekgeschiedenis uitschakelen.

Je zoekgeschiedenis uitschakelen doe je via de volgende stappen:

  • Ga naar google.nl/history
  • Log in met je Google-account. Vul daarvoor jouw e-mailadres en wachtwoord in en klik op Inloggen.
  • Een overzicht van jouw zoekgeschiedenis verschijnt. Google noemt dit webgeschiedenis. Hier zie je op welke woorden je in Google hebt gezocht. Zet een vinkje in het grijze vakje links naast de knop ‘Items verwijderen’ om alle bezochte websites te selecteren. Zie je dit niet staan, maar wel de knop ‘Webgeschiedenis inschakelen’, dan worden uw bezochte websites niet bijgehouden en hoef je verder niets te doen.
  • Klik vervolgens op Items verwijderen.
  • Om ervoor te zorgen dat jouw webgeschiedenis ook in de toekomst niet meer wordt bijgehouden, klik je rechtsboven op het tandwiel en vervolgens op Instellingen.
  • Klik op Uitschakelen en jouw zoekgedrag wordt in het vervolg niet meer bijgehouden.

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit onderwerp of wil je weten hoe je beter gevonden kan worden? Wij helpen je graag op weg. Uiteraard bieden wij nog meer diensten aan met betrekking tot een goede website. Schroom daarom niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Blijf op de hoogte!