Wat is indexatie optimalisatie?

Melanie Koster - Speek
Geplaatst op 27 september 2012

Betekenis indexatie optimalisatie:

Zoekmachines ‘lezen’ websites niet op dezelfde manier als bezoekers dit doen. Zoekmachines indexeren webpagina’s door middel van spiders. Met indexatie optimalisatie wordt bedoeld dat je website goed geïndexeerd kan worden door een zoekmachine. Bij ernstige indexatie problemen zal je website niet getoond worden in resultaten van de zoekmachine.

Zoekmachinevriendelijke links

Het indexeren van een website gebeurt per pagina. Een spider komt op je website via een link. Vervolgens volgt de spider de links dieper je website in. Zoekmachines kunnen echter alleen zoekmachine vriendelijke links volgen. Als de spider de links niet kan volgen, is het mogelijk dat slechts een gedeelte van je website door zoekmachines ‘gelezen’ kan worden. Ook voor het doorgeven van linkpopulariteit is het van belang dat zoekspiders uw links goed kunnen volgen.

Help de spider

zoekmachine robot spider

Er zijn veel middelen om een zoekmachinerspider te helpen bij het indexeren van je website. Zo kunt je een sitemap maken met daarin alle links van je website. Ook kun je met een robots.txt bestand aangeven aan de spider welke pagina’s je juist niet geïndexeerd wilt hebben. En met alternatieve teksten vertel je de zoekmachinespider waar een afbeelding over gaat.

Indexatie problemen

Als site eigenaar moet je er toch niet aan denken. Je hebt een prachtige nieuwe website, maar je website wordt niet gevonden in de zoekmachine van Google. Vaak is het probleem dan dat de website niet geïndexeerd kan worden door spiders. Bij indexatie optimalisatie wordt er onderzocht waarom de site niet of slecht geïndexeerd wordt. Als de indexatie problemen zijn opgelost zal je website beter vindbaar zijn in de zoekmachines.

Benieuwd of al jouw webpagina’s al geïndexeerd worden door Google? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Blijf op de hoogte!

Melanie Koster - Speek

Melanie is dé expert op het gebied van Online Marketing. Regelmatig blogt zij over uiteenlopende onderwerpen en nieuwste trends op dit gebied.

Meer over Melanie