HTTPS invloed op positie in zoekmachine

Melanie Koster - Speek
Geplaatst op 26 augustus 2014

Onlangs heeft Google kenbaar gemaakt dat beveiligde websites een klein ranking voordeel krijgen. HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure en SSL (Secure Sockets Layer) is het meest gebruikte veiligheidsprotocol.

Een beveiligde website is te herkennen aan HTTPS in plaats van http zoals bij https://www.max.nl/. Deze beveiligde verbinding zag je al bij sites van banken (internetbankieren) of je e-mail account.

https

 

 

 

 

Klein SEO voordeel

Google geeft heel duidelijk aan dat het overzetten van je site van een niet beveiligde naar een beveiligde verbinding slechts een klein voordeel in de zoekmachine oplevert. De zoekresultaten worden voor minder dan 1% beïnvloed. Maar Google geeft ook aan dat het belang van een beveiligde site in de toekomst wel eens veel groter zou kunnen worden. Bij Google is veiligheid een topprioriteit. Niet alleen bij hun eigen diensten als Gmail en Google Drive, maar ook voor het internet in het algemeen.

Je website nu verhuizen naar HTTPS levert je eerder een early adopters voordeel op dan een permanent voordeel in de zoekmachine. Maar als je de richtlijnen van Google wilt volgen zul je vroeg of laat de website moeten beveiligen met een beveiligingscertificaat. Google geeft immers aan dat de kans groot is dat het belang van een beveiligde website voor de positie in de zoekmachine toeneemt. De kosten variëren afhankelijk van het benodigde type certificaat (single, multi-domain of wildcart).

Site aanpassen naar HTTPS

Het overzetten van je website van http naar HTTPS betekent in de ogen van Google dat er een ‘verhuizing’ plaatsvindt. Deze verhuizing dien je netjes door te geven aan Google, wil je de huidige positie van de pagina’s in de zoekmachine niet verliezen. Dit verhuisbericht dient op paginaniveau uitgevoerd te worden via een zogenaamde 301 redirect. Deze migratie van de website moet door de webbouwer uitgevoerd worden. Enkele basistips worden door Google gegeven.

We adviseren om nieuwe sites standaard te voorzien van een beveiligde verbinding. Worden er binnenkort veel URL’s aangepast en/of vernieuwd aan je huidige site? Dan is dit het goede moment om over te stappen.

Naast dit kleine voordeel in de zoekmachine zijn er natuurlijk tal van andere redenen waarom het goed is om een website te beveiligen. Aan de andere kant wordt de site wel iets trager door een beveiligde verbinding en snelheid is ook weer een van de vele factoren die de positie in de zoekmachine bepaald. Schiet dus vooral niet in paniek!

Blijf op de hoogte!

Melanie Koster - Speek

Melanie is dé expert op het gebied van Online Marketing. Regelmatig blogt zij over uiteenlopende onderwerpen en nieuwste trends op dit gebied.

Meer over Melanie