fbpx

Hoe kun je WordPress multisites inzetten?

Geertje Zwarts
Geplaatst op 24 oktober 2014

In een eerder artikel ben ik al ingegaan op WordPress Multisite: meerdere websites die eenvoudig tegelijk te beheren zijn. Een multisite is uitermate geschikt als je meerdere websites wilt laten bouwen die qua ontwerp en techniek veel op elkaar lijken. Bijkomend voordeel is dat voor al deze sites dan maar één keer het ontwerp en de techniek uitgedacht hoeft te worden, zodat het uitrollen van nieuwe websites relatief eenvoudig en snel kan plaatsvinden.
Maar wanneer is het voor je organisatie of bedrijf nou echt aan te raden om gebruik te maken van een multisite? Hieronder ga ik in op enkele toepassingen van WordPress multisites, zodat u een beeld krijgt wat er allemaal mogelijk is.

PvdA: eenvoudige uitrol van nieuwe websites

WordPress Multisites PvdADe PvdA kwam bij ons met de vraag om hun te helpen met het realiseren van websites voor verschillende takken binnen de politieke partij. Belangrijk voor de PvdA was het eenvoudig kunnen uitrollen van deze nieuwe websites, omdat zij enkele honderden subsites hebben voor lokale kiesverenigingen en politici.
Om dit te realiseren, is een superbeheerder aangesteld die verantwoordelijk is voor het volledige netwerk van websites. Deze superbeheerder zet nieuwe websites klaar. Vervolgens kunnen de webmasters deze site eenvoudig inrichten met behulp van hun PvdA-account. Zij hoeven dus niet nog apart een WordPress account te krijgen.
Binnen de multisite zijn meerdere modules geïnstalleerd, welke per website aan- of uitgezet kunnen worden door de webmasters. Denk bijvoorbeeld aan een agenda of een blogsectie. Op deze manier hebben webmasters relatief veel vrijheid bij het inrichten van hun website, maar hoeven ze niet zelf het wiel uit te vinden.
De toepassing van de WordPress multisite zorgt ervoor dat er binnen de PvdA makkelijk en snel nieuwe sites uitgerold kunnen worden voor afdelingen of zelfs individuele politici, zonder dat men eerst veel tijd kwijt is met ontwikkelen. Daarnaast zijn deze websites responsive opgezet, waardoor ze dus altijd goed weergegeven worden, ook op smartphone of tablet.

De-A: meer ruimte voor projecten

WordPress Multisite De ADe Duurzame Energiecorporatie Apeldoorn had al een website, maar liep tegen het probleem aan dat deze vol raakte. Ze hadden namelijk verschillende projecten lopen, waar ze hun bezoekers op de hoogte van willen houden. Hier was echter zo veel informatie voor beschikbaar, dat de website vol raakt met alleen al deze projecten. Dit kan bezoekers afschrikken of in de war brengen.
De oplossing was een WordPress multisite. Nu hebben ze op hun website een pagina met projecten, waarbij doorgelinkt wordt naar alle lopende projecten. Voor elk project is een nieuwe website aangemaakt, die op verschillende subdomeinen van De-A.nl draaien. Zo kunnen zij elk project goed uitlichten, zonder dat hun hoofdsite te onoverzichtelijk wordt voor bezoekers.

Leerplein055: Dezelfde content voor meerdere websites


Leerplein055
WordPress Multisites Leerplein055 is een koepelorganisatie van scholen in Apeldoorn. Voor de scholen wilde zij websites laten bouwen die wel op elkaar leken, maar toch specifiek per school ingericht konden worden. Wij hebben namelijk een siteconfigurator ingebouwd, waardoor scholen zelf een kleurenschema kunnen kiezen.
Wat dit project ook bijzonder maakte, is de “Schoolwiki”. Hierin staat niet alleen informatie specifiek per school, maar ook algemene informatie.
In plaats van deze algemene informatie bij elke website apart toe te voegen, kan Leerplein055 deze content in één keer toevoegen in de wiki, waardoor het bij alle scholen automatisch verschijnt. Dit delen van content bespaart tijd en voorkomt dat de schoolwiki van de ene school wel informatie heeft, die bij de andere school ontbreekt.
Het succes van Leerplein055 heeft ertoe geleid dat we voor een tweede scholengemeenschap een WordPress multisite hebben gerealiseerd: Stichting School.

Welke toepassing werkt voor u?

Er zijn verschillende manieren hoe een multisite een bedrijf of organisatie kan helpen. Hierboven staan drie toepassingen die wij gerealiseerd hebben voor onze klanten, maar dit is slechts een greep uit de vele mogelijkheden. Wij zijn op dit moment bezig om met meerdere klanten WordPress Multisites te realiseren. Verwacht binnenkort dus nieuwe toepassingen.

Bent u geïnteresseerd geraakt in een van de toepassingen, of wilt u weten hoe WordPress Multisites uw bedrijf of organisatie efficiënter kan maken? Neem dan vooral contact op met ons en wij helpen u graag verder.

Blijf op de hoogte!

Geertje Zwarts

Een veelzijdig internet specialist, zo zou je Geertje kunnen typeren. Vanuit haar technische achtergrond blogt ze veel over content marketing en vernuftige technieken.

Meer over Geertje