Goed voorbereid aan de startlijn Midwinter Marathon

Melanie Koster - Speek
Geplaatst op 16 december 2019

Tijdens de Midwinter Marathon in februari verschijnen er elk jaar duizenden renners aan de Apeldoornse Loolaan. In de weken en maanden ervoor zijn zij allen wel eens of, vaker, vele malen op www.midwintermarathon.nl geweest, met vragen als: ‘Hoe laat start de Acht van Apeldoorn?’, ‘Waar kan ik omkleden?’ en ‘Ach, hoe laat start de Acht van Apeldoorn ook alweer?’ Hun website is voor de Midwinter Marathon dan ook geen bijzaak, maar een belangrijk middel. Want een heldere website, die meer vragen beantwoord dan hij oproept zal de vrijwillige organisatoren jaarlijks honderden manuren besparen.

“Maar het ging om meer dan alleen functie,” vertelt Wouter, onze senior designer, “De Midwinter Marathon is een evenement dat sterk leunt op de fantastische sfeer. Dat moest de nieuwe website het hele jaar door zichtbaar maken.” Sterk beeldmateriaal, die de populariteit, de gezelligheid en de prachtige natuur op de route tonen, is er in overvloed en dus ging Wouter aan de slag om hiermee een nieuwe beleving te ontwerpen.

Tegelijkertijd dook Melanie, senior marketeer, de cijfers in om bezoekersgedrag te onderzoeken. Een sprekend voorbeeld over hoe essentieel zo’n onderzoek is, betrekt de wens bezoekers op de homepage direct hun gewenste afstand te laten kiezen. “Echter bleek dit uit de cijfers minder belangrijk dan men dacht,” legt Melanie uit, “Veel renners weten namelijk precies welke afstand ze willen rennen.” Deze renners komen dan ook op de website nadat ze via Google, bijvoorbeeld, ‘Engelse mijl Midwinter Marathon’ hebben gezocht. De eerste hit is dan de pagina van de Engelse Mijl, waardoor de homepagina overgeslagen wordt.

Zo begon stap voor stap, met gebruik van ons Kaizen model, de nieuwe website van de Midwinter Marathon vorm te krijgen.

In de reis van opdracht tot eindproduct was ook usability onderzoek naar wat gebruikers door het jaar heen van de website verwachten belangrijk. De Midwinter Marathon kent namelijk hele specifieke fases voor renners:

  1. Het overgrote deel van het jaar is er relatieve rust en zijn mensen voornamelijk op zoek naar de opening van de inschrijfdatum.
  2. Na opening begint de drukte toe te nemen en willen renners zich massaal inschrijven.
  3. In de weken net voor de Midwinter Marathon wordt de website een belangrijke vraagbaak, waar de organisatie zo veel mogelijk antwoorden wil geven.
  4. Direct na de Midwinter Marathon zijn renners op zoek naar hun tijden, filmpjes en foto’s met als gevolg een enorme piek in bezoekers.

Voor elke fases is een andere benadering nodig om bezoekers snel te geven wat ze willen. Een perfecte klus voor Wouter, omdat hij in elke situatie met ontwerpregels en -theorieën juist die elementen weet uit te lichten die voor bezoekers belangrijk zijn.

Maar het ging om meer dan alleen functie, – Wouter, designer

Toen de site eenmaal volgens de uitgedachte structuur gevuld was en klaar stond voor livegang was de laatste stap om te zorgen dat de goede SEO scores die de oude website had opgebouwd niet verloren zouden gaan. Dit doen we — voor alle websites die we bouwen volgens ons Kaizen model — door alle links op de oude pagina’s netjes door te verwijzen naar hun nieuwe evenknieën om zo alle waarde te behouden.

Inmiddels staat de nieuwe site live en houden we met Google Analytics al het bezoekersgedrag bij om zo in aanloop naar de volgende editie van de Midwinter Marathon op 31 januari tot en met 2 februari 2020 in de gaten te houden dat gebruikers de content die ze zoeken altijd goed kunnen vinden.

Een website die meer vragen beantwoordt dan hij oproept, dat is precies wat de Midwinter Marathon nodig heeft.

Blijf op de hoogte!

Melanie Koster - Speek

Melanie is dé expert op het gebied van Online Marketing. Regelmatig blogt zij over uiteenlopende onderwerpen en nieuwste trends op dit gebied.

Meer over Melanie