Elasticsearch geeft WordPress zoekvleugels

Geertje Zwarts
Geplaatst op 23 januari 2016

De standaard zoekfunctie van WordPress is prima om door je blogs heen te zoeken. Maar als je site meerdere verschillende informatie bevat en je echt een zoekmachine á la Google zoekt dan is Elasticsearch wat je nodig hebt. Elasticsearch is een tool die op je server draait en met behulp van verschillende plugins in WordPress kan worden geïntegreerd.

Hiermee worden je normale zoekresulaten al veel krachtiger door bijvoorbeeld slim de resultaten te sorteren en ook rekening te houden met spelfouten. Maar echt cool wordt het als je de bezoeker wilt laten filteren op de metagegevens van je inhoud.

Zoeken naar een speld in een hooiberg

Soms bevat je website of webapplicatie zo veel informatie, dat het vinden van de juiste informatie zoeken naar een speld in de hooiberg wordt. Zoeken op een trefwoord levert dan te veel informatie op of niet de informatie die je zoekt. Bijvoorbeeld: je zoekt op een receptensite iets gezonds om te eten met paddenstoelen. Het woord paddenstoelen levert dan teveel resultaten op, terwijl gezond misschien niet eens voorkomt in het recept wat je zoekt.

Filters versus faceted search

Een oplossing is het gebruik van filters, je sluit dan alle resultaten uit die niet voldoen aan je zoekopdracht. Nadeel is dat filters vaak de meest gebruikte zoektermen zijn. Het resultaat wat je zoekt ‘gezond met paddenstoelen’ zit er dan niet bij.

Wil je een stapje verder dan filters gaan? Gebruik dan filters met faceted search.

- Geertje

Wat is faceted search?

Met faceted search kun je veel meer informatie tegelijkertijd filteren en je ziet direct wat er per eigenschap (facet) overblijft aan keuzemogelijkheden. Om bij het voorbeeld van de paddenstoelen te blijven: bij zoeken op kenmerken zie je meteen de resultaten die overblijven voor bereiding in de oven en wellicht het aantal categorieën, zo bepaal je zelf wat gezond is en zoom je snel in naar het product van je keuze.

Faced search

Gebruik faceted search in WordPress!

De zoekmethode Elasticsearch die je goed kunt gebruiken voor faceted search is een losstaand pakket op basis van Lucene. Deze zoekmachine is razendsnel en je kunt er fulltekst mee zoeken. Dit is voordelig ten opzichte van “normale” database queries. Elasticsearch is een open source product en te downloaden via http://www.elasticsearch.org/download/ . De installatie vergt wel vrij veel technische knowhow en kennis van database en servers.

Natuurlijk is faceted search ook goed te gebruiken op andere vakgebieden.  Wij hebben het toegepast  op de site van XLLease  (link) om te zoeken naar auto van je voorkeur in talloze modellen en uitvoeringen. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om het als plugin in WordPress te gebruiken. Wij hebben de Elasticsearch plugin Elastic Fantastic gebruikt om de search engine te koppelen aan WordPress. Het resultaat een supersnelle zoekmachine voor auto’s!

Faced search

De voordelen van Elasticsearch

De voordelen van Elasticsearch boven een ‘standaard’ zoekfaciliteit zijn vooral te merken bij complexe zoekvragen. Elasticsearch scoort dan beter op:

  • Snelheid.
  • Omgaan met complexe relaties en hiërarchie.
  • Het analyseren van zoekresultaten in plaats van deze simpelweg teruggeven aan de browser.

Ook geïnteresseerd in de mogelijkheden van Elasticsearch? Neem contact op met onze experts. We laten je graag zien welke krachtige toepassingen hiermee mogelijk zijn op uw informatie.

Blijf op de hoogte!

Geertje Zwarts

Een veelzijdig internet specialist, zo zou je Geertje kunnen typeren. Vanuit haar technische achtergrond blogt ze veel over content marketing en vernuftige technieken.

Meer over Geertje