Canadian Walk brengt de geschiedenis tot leven

Martijn de Frankrijker
Geplaatst op 4 mei 2020

De bevrijding dichterbij

De afgelopen periode zijn we bij Internetbureau Max druk geweest om Canadian Walk te ontwikkelen—een indrukwekkende audiotour die met authentieke opnames van Canadese veteranen en dagboekfragmenten van Apeldoorners de verhalen van de Apeldoornse bevrijding blootlegt. We doken diep de geschiedenis in en kwamen terug met emotionele vertellingen van de mensen die erbij waren, de soldaten en burgers, de Duitsers en Canadezen.

Maandenlang ondergedompeld zijn in die geschiedenis deed me stilstaan bij mijn eigen relatie met de bevrijding. Want regelmatig hoor je gezegd worden dat we het ‘nooit mogen vergeten’, maar wat betekend dat eigenlijk? Alvorens ik werkte aan de Canadian Walk en daarbij ook nog een vijftal verhalen schreef over Canadese veteranen had ik zelf ook weinig relatie met de defilé’s en herdenkingen.

Laat het tot je doordringen

Ik herinner me dat ik ooit bij een groots defilé in Apeldoorn ben geweest. Duizenden veteranen, sommigen nog altijd te voet maar het meerendeel in ouder legerjeeps, kwamen langs. Dat ik nu niet meer weet of ik toen 6, 11 of 16 was zegt misschien iets over wat de indruk die het op me maakte. Want hoewel ik me flink wat afgezwaaid heb bleven de oude mannen in hun uniformen toch vooral dat. De opoffering die zij voor onze vrijheid deden tussen ’40 en ’45 drong niet tot me door en ook waarom mensen bleven zeggen dat we het ‘nooit mochten vergeten’ begreep ik toen nog amper.

Dat is wel anders na het ontwikkelen van Canadian Walk en het schrijven van de Bevrijdingsverhalen.

Want de persoonlijke verhalen van Canadese veteranen die ik daardoor leerde kennen hielpen me om even een stukje in hun schoenen te lopen. Plots leek de geschiedenis van de Apeldoornse bevrijding bijna een persoonlijke herinnering. Toegegeven, ik was er niet bij, maar de cijfers die tot dan toe altijd zo abstract leken kregen ineens handen en voeten–werden mensen van vlees en bloed in mijn verbeelding.

Neem bijvoorbeeld het verhaal van de Canadese Audrey Detheridge die dacht dat ze een formulier invulde om meer informatie over het leger te ontvangen. Audrey bleek zich echter plots te hebben ingeschreven om uitgezonden te worden—een fout die ik mezelf zie maken—en zat ineens op de boot naar Engeland. Ze was op weg naar een onbekend continent om mensen te helpen die ze nog nooit had ontmoet. Voordat ze haar bestemming bereikte ontmoette ze de op de boot de liefde van haar leven en was zo verliefd dat ze net na de bevrijding in een Apeldoorns kerkje trouwden. Zie je het voor je? Ik ook.

De ontdekking dat persoonlijke verhalen zoiets abstracts als ‘de bevrijding’ dichterbij kan brengen bracht een hele nieuwe urgentie om de verhalen van de Apeldoornse bevrijding op een groter platform te delen. Al snel was het hele team enthousiast om naast de Canadian Walk ook de ‘Bevrijdingsverhalen’ via Apeldoorn Direct te verspreiden.

De kracht van storytelling

De kracht van storytelling is om dat wat abstract was tot leven te brengen.

Het is niet elk jaar een vlag halfstok die de Apeldoornse bevrijding tot leven brengt—het zijn de verhalen over mensen; veteranen, verzetshelden en burgers.

Volgens mij is het dan ook niet elk jaar de vlag die halfstok wat de Apeldoornse bevrijding voor mensen tot leven gaat brengen—het zijn verhalen zoals de vijf ‘Bevrijdingsverhalen’ en de Canadian Walk waardoor we de geschiedenis naar het heden kunnen halen. Die verhalen over mensen; veteranen, helden, burgers, die duidelijk maken dat die vlag die halfstok hangt belangrijk is.

En de verhalen vertellen die duidelijk maken waarom die vlag halfstok zo belangrijk is mogen we nooit vergeten.

Heb je hulp nodig om de bijzondere verhalen te vinden die jouw organisatie te vertellen heeft? Neem dan contact met op met Martijn.

Blijf op de hoogte!

Martijn de Frankrijker

Iemand zei ooit dat Martijn ‘onsamenhangend zogenaamd leuk’ was. Sindsdien is dat zijn levensmotto en probeert daar elke dag naar te leven. Dat gaat niet altijd goed.

Meer over Martijn de Frankrijker