CloudFlare koppelt veiligheid aan snelheid van je WordPress-website

Rutger Hokke
Geplaatst op 4 mei 2017

Wat is CloudFlare?

Een wens van elke organisatie is om de website zo veilig én zo snel mogelijk te maken. Een handige uitbreiding voor je website die beide wensen kan vervullen is CloudFlare. CloudFlare biedt verschillende oplossingen die vooral invloed hebben op de snelheid en veiligheid van je website. We zullen het zo simpel mogelijk uitleggen, zodat je begrijpt wat de toegevoegde waarde van CloudFare is voor jouw website.

Waarom CloudFlare?

Veiligheid gaat boven alles. Toch wil je niet dat de veiligheid van je website ten koste gaat van de snelheid. Dat is ten eerste niet goed voor de klantbeleving. Een site die niet snel laadt, wordt snel weggeklikt. Dat merkt Google op zijn beurt ook, waardoor hij jouw website niet snel zal aanbevelen. CloudFlare is daarom dé oplossing. De plugin maakt je website zowel veiliger als sneller. Klant blij, Google blij, jij blij!

Een snelle website in een veilige omgeving. Dat is wat CloudFlare doet. 

Hoe werkt CloudFlare?

Snelheid

CloudFlare is eigenlijk een soort server die functioneert als tussenstation. Op dat tussenstation wordt de inhoud van je website geparkeerd (gecached), zoals je afbeeldingen en teksten. Dat parkeren gebeurt niet op één tussenstation maar op meerdere. Zo’n netwerk van tussenstations noemen we een CDN-netwerk (Content Delivery Network).

Zodra iemand je website bezoekt, komt hij terecht op de website die geparkeerd staat op een tussenstation in zijn regio. Op die manier voorkomt CloudFlare dat iedereen massaal op de hoofdserver belandt. Veel traffic vertraagd immers de snelheid. Juist doordat CloudFlare je website al heeft gecached en de traffic verdeelt, behoudt je website een hoge snelheid. Het onderstaande plaatje geeft je inzicht in hoe zo’n CDN-netwerk eruit ziet.

CloudFlare - Internetbureau Max

Veiligheid

CloudFlare komt ook ten goede van de veiligheid van je website en server. Bijvoorbeeld bij een DDoS-aanval. Bij zo’n aanval komt in één keer extreem veel traffic naar je server. Zoveel, dat je server het niet aankan en je website offline gaat. Doordat CloudFlare tussen jouw server en de bezoekers in staat, wordt een massale aanval op je server vermeden. Bovendien staat je website gecached op de tussenstations, waardoor je website gewoon bereikbaar blijft en de bezoeker niets merkt van een dergelijke aanval.

Wat CloudFlare ook doet is de bezoekers op de tussenstations analyseren. Zo ziet CloudFlare bijvoorbeeld aan de hand van IP-adressen of een potentiële bezoeker van je website gewenst of ongewenst is. Hackers krijgen hierdoor geen kans om je website te bereiken. Ook ontdekt CloudFlare regelmatig beveiligingslekken die ze vervolgens doorgeven aan WordPress. Omdat bezoekers niet rechtstreeks in contact komen met je server, kan WordPress achter de schermen het probleem snel oplossen, alvorens CloudFlare een nieuwe cache op haar tussenstations parkeert.

Waarom CloudFlare gebruiken?

Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom wij volledig achter CloudFlare staan. Een paar hebben we zojuist benoemd. We zetten graag nog even de belangrijkste redenen op een rij:

  • De aanwas van bezoekers wordt verdeeld over de tussenstations (CDN-netwerk), waardoor de belasting wordt verspreid ten gunste van de snelheid;
  • Plaatjes en content worden gecached op tussenstations waardoor je website en de informatie snel toegankelijk is;
  • Dankzij de cache van plaatjes en content ben je altijd bereikbaar, ook als de server niet naar behoren werkt;
  • Je website wint enorm aan snelheid;
  • Het CDN-netwerk zorgt voor extra veiligheid. Het netwerk onderschept o.a. DDoS-aanvallen en ongewenste bezoekers die de site mogelijk willen hacken;
  • Cloudfare biedt bescherming zodra een beveiligingslek wordt geconstateerd en geeft WordPress de gelegenheid de problemen direct op te lossen.

Optimized Partner

Optimized partner - CloudFlareInternetbureau Max is optimized partner van CloudFlare. Wil je meer informatie over deze dienst of wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen met het realiseren van een snelle en veilige website, neem dan contact met ons op.

Blijf op de hoogte!

Rutger Hokke

Rutger staat altijd klaar om mee te denken voor een oplossing voor al je technische issues. Voor een interactieve kaart of een koppeling met een extern systeem ben je bij hem aan het juiste adres. Hij schrijft dan ook over internettechnieken die het leven mooier maken.

Meer over Rutger