Baltus Bloembollen: alles onder één beheer met een WordPress multisite

Mathijs Schel
Geplaatst op 20 april 2017

Baltus Bloembollen is specialist in verpakte bloembollen en is met meer dan 500 soorten één van de grootste leveranciers van Nederland en Europa. De verkoop van bloembollen gebeurt via een aantal verschillende bedrijfsonderdelen, t.w. Fundraising, Groothandel en Relatiegeschenken. Elk bedrijfsonderdeel heeft zijn eigen website en content management systeem (CMS). Deze websites waren toe aan een nieuwe, eigentijdse look-and-feel, techniek en functionaliteit.

Zodra je met volle aandacht luistert naar de klant, merk je al snel dat er meer wensen zijn dan alleen een website.

- Mathijs Schel

De vraag van Baltus

De vraag van Baltus was in eerste instantie om de website Baltus Fundraising te voorzien van een eigentijdse look-and-feel, techniek en functionaliteit. Tijdens de gesprekken over de ontwikkeling van de nieuwe website, bleek echter al snel dat ook andere websites van Baltus toe waren aan vernieuwing. Een mooie gelegenheid om alle websites in één keer aan te pakken en om te zetten in functionele en gebruiksvriendelijke websites. En dat in een zo’n efficiënt mogelijk CMS-systeem.

De uitdaging: WordPress Multisite

Om alle websites van Baltus overzichtelijk en bij elkaar te houden rolden wij een WordPress multisite uit. Daarmee wordt het mogelijk om meerdere websites onder één beheeromgeving onder te brengen. Vanuit die beheeromgeving is het onder meer mogelijk om voor alle websites de content te beheren, nieuwe gebruikers toe te voegen en verschillende functionaliteiten mee te geven. Voor Baltus maakten we de beheeromgeving dusdanig dat het ook mogelijk werd om diverse thema's te gebruiken en deze naar wens aan te passen.

Internetbureau Max realiseerde tot nu toe vijf websites. De “hoofdwebsite” is www.bloembollen.com. Op deze website vertelt Baltus alles over hun producten, dienstverlening, bedrijfsonderdelen, geschiedenis en meer. Een voorbeeld van de website tref je in de afbeelding hieronder.

Baltus Bloembollen Site

Hoofdsite en subsites

De bedrijfsonderdelen Fundraising, Groothandel en Relatiegeschenken kregen vanuit de multisite-omgeving ieder een eigen website, die zowel via de hoofdwebsite als via een aparte url bereikbaar is.

De aparte websites vertonen veel gelijkenissen en toch hebben ze dankzij de beheeromgeving een andere look-and-feel, content en functionaliteit. Zo zie je aan de onderstaande voorbeelden dat de kleuren van de thema’s duidelijk verschillen. Ook de kleuren van de actiebuttons en de logo's van beide websites zijn anders. De menustructuren zijn volledig aangepast aan de verschillende functionaliteiten van de websites. De beheerders van Baltus kunnen dus vanuit één beheeromgeving met eenvoudige "customizers" meerdere websites voorzien van een eigen doel, een identiteit en content.

Baltus Bloembollen - Site Fundraising Baltus Bloembollen - Site Concept Baltus Bloembollen - Site Concept Relatiegeschenken

Websites in meerdere talen

Baltus is in verschillende landen actief. De content van de websites worden daarom ook afgestemd op de taal van de gebruiker. Het creëren en onderhouden van die content wordt meestal verricht door zogenoemde "native speakers". Dankzij de multisite-beheeromgeving kunnen wij het content management systeem (CMS) van de website instellen in de taal van de gebruiker. Handig voor de native speakers dus. Hieronder vind je een voorbeeld van de Franstalige website, die sinds kort ook live is: www.baltusaction.fr.

Baltus Bloembollen - Site Concept Frans

WooCommerce

Zoals gezegd heeft Baltus meerdere websites die allemaal een eigen doel hebben en daarom ook andere functionaliteiten hebben. De websites van de groothandel en relatiegeschenken beschikken bijvoorbeeld over een webshop.

Met behulp van de WooCommerce-plugin (een webshoptool speciaal gemaakt voor WordPress) hebben we de webshops kunnen implementeren. De plugin van WooCommerce is erg gebruiksvriendelijk voor de beheerder. De content rondom een product is eenvoudig in te richten met o.a. tekst, foto's en een handige bestelfunctie. Het biedt vervolgens de bezoeker van de website een snel en duidelijk overzicht in het hele assortiment van de bloembollenspecialist. Naast handige productinformatie- en foto's kan de bezoeker eenvoudig een bestelling plaatsen voor de gewenste producten.

Online marketing

Nu de websites en webshops online zijn, is het belangrijk dat ze gevonden wordt. Ook hierbij helpt Internetbureau Max. Met behulp van handige monitoringtools kunnen we bijvoorbeeld meten welke sites of pagina's goed worden bezocht, hoe bezoekers terecht komen op de websites, welke producten de bezoekers graag bekijken en bestellen en waar bezoekers juist afhaken. Door de ontvangen informatie grondig te analyseren, passen we de nodige optimalisaties toe. Dat komt ten goede aan het gebruiksgemak van de bezoeker én natuurlijk de omzet van Baltus.

Live & learnings

Het proces bij de realisatie van deze WordPress multisite is zeer leerzaam. Wat begon met de vraag voor één website, mondde uit in het ontwikkelen van een volledige WordPress multisite. Die behoefte werd ontdekt door continu in gesprek te zijn met de mensen van Baltus. Door van Baltus de ruimte te krijgen om te mogen adviseren, ontwikkelen en optimaliseren staan we volledig in onze kracht.

We blikken terug op een mooie uitdaging. Een uitdaging die naadloos aansluit bij onze filosofie van plan, project en proces. En nu begint het dus pas echt. De websites staan live en het is van belang om de volle aandacht te richten op de positionering en vindbaarheid van de websites.

Oftewel: volle kracht vooruit!

Blijf op de hoogte!

Mathijs Schel

Mathijs kan goed luisteren en maakt daardoor de beste vertaling van een wens naar een echte website. Vanuit zijn achtergrond in de architectuur maakt hij frisse en praktische ontwerpen. Daarnaast is hij op de hoogte van de nieuwste frontend technieken om de site net even dat beetje extra te geven.

Meer over Mathijs