Mag ik een beetje privacy? AVG Stappenplan

Daan de Wilde
Geplaatst op 25 april 2018

Of je vandaag nou een bedrijf binnenloopt in Cyprus, Duitsland, Portugal, Polen of Nederland; Overal zou een stappenplan moeten hangen met daarop actiepunten om te voldoen aan de AVG. Bijvoorbeeld: ‘Stel een Functionaris Gegevensbescherming aan’, ‘Voer een Data Protection Impact Assessment uit’, ‘Stel een verwerkersovereenkomst op’, ‘Maak een gegevensregister aan’. Want vanaf 25 mei 2018 geldt binnen alle EU-lidstaten dezelfde privacywet, de AVG. En voor die AVG moet er binnen bedrijven heel wat gaan veranderen op het gebied van privacy.

Je zorgen maken over die datum die snel dichtbij komt hoeft niet. Want met diensten als onze Privacy Scan en de Datakluis regelt Internetbureau Max precies wat je nodig hebt.

De AVG werd twee jaar geleden al aangekondigd. Toch, veel bedrijven in Nederland worden nog overvallen door die ene datum, 25 mei 2018. Niet vreemd, aangezien een grootschalige campagne voor bewustwording pas begin dit jaar van start ging. En dat terwijl bedrijfsprocessen aanpassen om te voldoen aan de richtlijnen voor aardig wat werk kan zorgen.

Daarom helpt Internetbureau Max je op weg.

AVG Stappenplan

De controle op de AVG neemt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor haar rekening. Zij mogen boetes tot wel € 20 miljoen uitdelen. Echter, dat is niet het doel van de AP. Zij willen er voor zorgen dat bedrijven op een verantwoordelijke manier omgaan met de persoonsgegevens van burgers, maar ook dat burgers bewust worden van de mogelijke gevaren.

Daarom helpt de AP, bijvoorbeeld met een 10-stappenplan voor bedrijven om inzicht te geven welke stappen ondernomen moeten worden om beslagen ten ijs te komen. Het stappenplan is een mooi begin, maar bij nadere inspectie blijkt dat hij meer vragen oproept dan antwoorden geeft.

Met nog maar enkele weken te gaan tot 25 mei is het echter geen tijd voor meer vragen, maar meer antwoorden.

Privacy Scan

Die antwoorden, die hebben wij voor je. Want wij hebben niet alleen professionele designers en ontwikkelaars binnen onze gelederen, maar ook privacy officers die je op elke stap van de reis richting de AVG kunnen bijstaan.

Denk bijvoorbeeld aan een Privacy Scan; de snelste manier om inzicht te krijgen in hoe om wordt gegaan met persoonsgegevens binnen je organisatie en op je website. Want vergis je niet, dat is vaak de moeilijkste stap. Omgang met persoonsgegevens is namelijk jarenlang met net zo’n gemakzucht gegaan als het versturen van een mailtje. Even een lijst met e-mailadressen onbeveiligd versturen, of gewoon even de database downloaden naar een gemeenschappelijke laptop; het was zo gedaan.

Daarom is inzicht van groot belang. Welke gegevens verzamelt je bedrijf?  Wie heeft er toegang toe? Heb je eigenlijk wel een goede reden om die gegevens te verzamelen? Met de Privacy Scan van Internetbureau Max kom je erachter.

Onze Privacy Officers

En weet je vervolgens hoe je bedrijf met privacy omgaat? Dan is het zaak om alles zo in te richten dat het zo snel mogelijk gaat volgens de richtlijnen van de AVG. Zo moeten er protocollen komen wie er op welke wijze met persoonsgegevens omgaan, moet de cookiemelding en privacy verklaring op je website een update krijgen en misschien heeft jouw bedrijf wel een Functionaris Gegevensbescherming nodig.

Binnen Internetbureau Max zijn het onze Privacy Officers die je daarbij helpen; Gerard Heimans en ikzelf, Daan de Wilde. Waar Gerard je vanuit zijn jarenlange ervaring helpt met raad, zal ik je juist in daad bijstaan door in de zaken te duiken en te zorgen voor antwoorden en oplossing.

Zo is jouw bedrijf met Internetbureau Max op 25 mei klaar voor de AVG en hebben jouw klanten weer een stuk meer privacy. Dat is een fijn gevoel.

Heb jij vragen over privacy waar je antwoorden op wil? Wil je meer informatie over onze Privacy Scan? Neem dan contact met ons op.

Blijf op de hoogte!

Daan de Wilde

Als spin in het web bij Internetbureau Max maakt Daan de vertaalslag van ontwikkelaar naar klant waarbij privacy één van zijn expertises is. Daan’s ervaring ligt in een connectie leggen tussen mensen, vooral wanneer hun kaders anders zijn. Een echte verbinder.

Meer over Daan