Wat is een ALT-tekst of ALT-Tag?

Melanie Koster - Speek
Geplaatst op 27 september 2012

Betekenis ALT-tekst:

ALT-teksten (ook wel alt-tags genoemd) worden ingevuld als titel van een afbeelding en geven een samenvatting van wat er te zien is op de afbeelding. Voor zoekmachines is een alt-tag belangrijke extra informatie omdat deze de afbeelding niet kunnen lezen. Voor mensen met een visuele beperking is een alt-tag ook handig. Met speciale apparatuur kan worden voorgelezen wat er op de afbeelding te zien is.

Een voorbeeld van een ALT-tekst is:
<img alt=”Internetbureau Max” src=”/media/7328/internetbureau-max-internet-marketing.jpg”> .

Hierbij is “Internetbureau Max” de ALT-tekst.

Betekenis ALT-tekst:

ALT-teksten (ook wel alt-tags genoemd) worden ingevuld als titel van een afbeelding en geven een samenvatting van wat er te zien is op de afbeelding. Voor zoekmachines is een alt-tag belangrijke extra informatie omdat deze de afbeelding niet kunnen lezen. Voor mensen met een visuele beperking is een alt-tag ook handig. Met speciale apparatuur kan worden voorgelezen wat er op de afbeelding te zien is. Hierdoor wordt de website voor hun toegankelijker.

Een voorbeeld van een ALT-tekst is:
<img alt=”Internetbureau Max” src=”/media/7328/internetbureau-max-internet-marketing.jpg”> .

Hierbij is “Internetbureau Max” de ALT-tekst.

Hoe maak je nu een goede ALT-tekst

Eigenlijk is het een optelsom. De ALT tekst maakt de website toegankelijker. Dat is iets waar Google veel waarde aan hecht. Het zou dus helemaal mooi zijn als je in de ALT-tekst laat zien dat de afbeelding over de geplaatste content gaat. En toch is het niet eenvoudig een goede ALT-Tekst te schrijven. Je moet hier goed over nadenken. Google zelf raad aan om een beschrijvende ALT-tekst te gebruiken en niet gewoon een bulk aan zoekwoorden achterelkaar te zetten. Nu staat er omschreven wat er op de foto te zien is. Maar kijk je meer naar de toegankelijkheid voor de bezoeker dan zou je je moeten verdiepen in het doel van de afbeelding. En de waarde die het toevoegt wanneer je hem laat voorlezen. Het is een keuze die je maakt. Ga je sec voor SEO of kies je voor meer toegankelijkheid. Dit hangt af van wat jezelf belangrijk vind en met het doel van je website.

Hulp nodig bij je SEO optimalisatie?

Neem contact op

Blijf op de hoogte!

Melanie Koster - Speek

Melanie is dé expert op het gebied van Online Marketing. Regelmatig blogt zij over uiteenlopende onderwerpen en nieuwste trends op dit gebied.

Meer over Melanie