Adverteren op YouTube

Melanie Koster - Speek
Geplaatst op 5 maart 2015

Adverteren met een videoboodschap via YouTube is een uitstekende manier om je verhaal opvallend aan een grote groep mensen over te brengen. YouTube is namelijk de op twee na grootste zoekmachine ter wereld. De in totaal meer dan 1 miljard gebruikers, bekijken per dag zo’n 4 miljard video’s, waarvan 600 miljoen op een mobiele telefoon.

Waarom adverteren op YouTube met een video?

Adverteren op YouTube draagt vooral bij aan het vergroten van de naamsbekendheid van een bedrijf. Ook kan het een goede ondersteuning bieden bij het introduceren van nieuwe producten en zorgt het ervoor dat er meer bezoekers naar de website worden getrokken.

Mogelijkheden van video-marketing op YouTube

Er zijn drie verschillende mogelijkheden voor het adverteren met video’s via YouTube.

In-stream

Adverteren op YouTube zelf, kan met video’s of advertenties. De (video-) advertenties worden voor, tijdens of na een filmpje vertoond. Deze mogelijkheid wordt door YouTube TrueView In-stream genoemd. Kijkers van deze video advertenties krijgen na tenminste 5 seconde de mogelijkheid om de video over te slaan. Als adverteerder betaal je alleen voor deze advertentie wanneer de video in zijn geheel wordt afgekeken, of tenminste 30 seconden van de video wordt bekeken.

In-search

Er is ook de mogelijkheid om met een video te adverteren op het Google zoeknetwerk. Deze mogelijkheid wordt In-Search genoemd. De video wordt dan tussen de organische zoekopdrachten in het zoeknetwerk van Google getoond tussen de YouTube video’s of tussen de Google video’s. Als adverteerder betaal je enkel wanneer er op de video geklikt wordt.

In-display

Als laatste is er de mogelijkheid van adverteren in het Google Display-netwerk, In-display advertising genoemd. De videoadvertenties zijn te zien tussen de andere video’s op YouTube, of op de websites die zijn aangesloten bij het Google Display Network. Ook bij deze advertentievorm betaald de adverteerder pas wanneer er op de video geklikt wordt.

Targeting mogelijkheden in YouTube

Wie bekend is met de targeting opties van AdWords in het Display-netwerk, zal bij het adverteren op YouTube geen verrassingen tegen komen. De targetingmogelijkheden zijn identiek.

Voor wie minder bekend is met de mogelijkheden….

Het is mogelijk om je doelgroep te targetten op leeftijd en geslacht, maar ook op het gebied van interesses en onderwerpen. Daarnaast kunnen de advertenties geactiveerd worden op specifieke zoekwoorden. En je hebt controle over de plaatsing van de advertentie in het display netwerk. Jij bepaald op welke websites jouw advertentie wel of niet te zien is. Tot slot is het ook bij YouTube mogelijk om een remarketinglijst aan te maken. Met remarketing is het mogelijk om mensen die eerder één van jouw video’s hebben bekeken, opnieuw jouw advertentie te laten zien. Deze laatste mogelijkheid lijkt de trend van de toekomst, en is voor een zoekmachine met meer dan 1 miljard gebruikers waarschijnlijk een hele waardevolle optie!

Ben je een ondernemer met een product of dienst dat zich goed leent voor video? Dan is het adverteren via YouTube een mooie aanvulling op alle andere online marketing activiteiten. En een een ideale manier om je naamsbekendheid te vergroten.

Blijf op de hoogte!

Melanie Koster - Speek

Melanie is dé expert op het gebied van Online Marketing. Regelmatig blogt zij over uiteenlopende onderwerpen en nieuwste trends op dit gebied.

Meer over Melanie