Aanmelden zoekmachines

Melanie Koster - Speek
Geplaatst op 11 oktober 2013

We komen het nog steeds tegen. Als vraag van klanten of zelf in offertes van collega zoekmachine marketing bedrijven. Het aanmelden van je websites bij zoekmachines. We kunnen er heel kort over zijn: dit is echt niet nodig.

Moet je je site aanmelden bij zoekmachines?

Nee. Een zoekmachine als Google voegt je site vanzelf toe aan de zoekresultaten als ze een link naar je website vinden.

Toch vind je als je zoekt op “aanmelden zoekmachines” nog overal sites die vertellen dat deze je aanmelden bij duizenden zoekmachines. Trap hier niet in, vaak gaat het alleen om het verzamelen van e-mailadressen.

Wat kun je wel doen om in Google te komen?

Wat je wel kunt doen is je site aanmelden bij de gratis Webmasterhulpprogramma’s van Google (ook wel Webmaster Tools genoemd). Als je je website hebt geverifieerd kun je hier ook een XML sitemap toevoegen. Hiermee breng je Google op de hoogte van alle pagina’s van je website. Daarnaast kun je zien hoeveel van je pagina’s zijn opgenomen in de zoekmachine.

XML sitemap WebmasterTools

De link waarmee je (heel) vroeger je site kon aanmelden was http://www.google.nl/intl/nl/addurl.html. Deze verwijst tegenwoordig ook naar de Webmaster Tools. Op deze pagina zegt Google: “Elke keer dat het internet wordt gecrawld, worden nieuwe sites toegevoegd aan de Google-index en worden bestaande sites bijgewerkt. Als u een nieuwe URL heeft, kunt u ons hier op de hoogte stellen. We voegen niet alle ingediende URL’s toe aan onze index en we kunnen geen voorspellingen doen of garanties bieden of ingediende URL’s worden weergegeven in onze index.

Je kunt dit doen, maar onze ervaring is dat je site hierdoor niet sneller wordt opgenomen.

Staat mijn site in Google?

Vaak is het versturen van een tweet over je site al voldoende om Google te attenderen op je nieuwe website. Als je wilt weten of Google je site toont in zijn zoekresultaten zoek je in Google op site:www.jouwwebsite.nl. Op de plaats van www.jouwwesbite.nl vult je dan uiteraard je eigen URL in.

Het resultaat dat je vervolgens krijgt is een overzicht van webpagina’s die zijn toegevoegd aan de index van Google.

site zoeken in google

Staat je site al een tijd live en krijg je nog steeds geen resultaten? Dan is er waarschijnlijk een probleem met de toegankelijkheid van je website. Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Blijf op de hoogte!

Melanie Koster - Speek

Melanie is dé expert op het gebied van Online Marketing. Regelmatig blogt zij over uiteenlopende onderwerpen en nieuwste trends op dit gebied.

Meer over Melanie