Aan de slag met Page Builder

Mathijs Schel
Geplaatst op 26 augustus 2016

Is je site in WordPress gebouwd en wil je aan de slag met Page Builder? Ik help je op weg om te begrijpen wat deze plug-in precies voor je kan doen en waarom je zou moeten kiezen voor Page Builder.

WordPress teksteditor

Zoals de meeste mensen wel weten, kun je met WordPress eenvoudig en snel een pagina of bericht maken. Deze hoge mate van gebruiksvriendelijkheid is een van de redenen waarom WordPress het meest gebruikte CMS ter wereld is. Als je met een tekstverwerker zoals Microsoft Word of Pages voor iOS kunt werken, kun je zeker overweg met de teksteditor van WordPress. Je kunt koppen maken, tekst cursief of vetgedrukt weergeven, foto’s en/of video’s plaatsen, etc.

Wanneer je echter net iets meer invloed wil hebben op de layout en vormgeving van de pagina, biedt WordPress binnen de standaard teksteditor geen oplossingen. Om gebruikers meer vrijheid te bieden bij het opmaken van pagina’s en berichten, heeft het bedrijf SiteOrigin een plug-in ontwikkeld genaamd Page Builder.

Wat doet Page Builder?

Na de installatie van Page Builder krijg je een extra optie binnen de teksteditor van WordPress om een pagina of bericht op te maken met Page Builder.

Page builder

Wanneer hiervoor gekozen wordt, verandert de interface en kun je beginnen met het bouwen van je pagina of bericht. Page Builder maakt gebruik van rijen. Die rijen kun je vervolgens weer opsplitsen in kolommen. In deze kolommen plaats je vervolgens widgets. Widgets zijn blokjes met functionaliteiten en/of inhoud die op de website worden getoond.

Zo heb je bijvoorbeeld een widget die de laatste berichten toont in een lijst, maar ook een teksteditor widget. Zodra een pagina op de goede manier met Page Builder opgezet en gevuld wordt, oogt deze beter, beter leesbaar en wordt de conversie verhoogd.

Vooraf gebouwde lay-outs

Het zou natuurlijk erg handig zijn wanneer je een pagina of bericht hebt opgezet met Page Builder, je deze opmaak opnieuw kunt gebruiken op een andere pagina. Hier heeft Page Builder een handige oplossing voor bedacht in de vorm van vooraf gebouwde lay-outs.

Naast een uitgebreide online bibliotheek met verschillende vooraf gebouwde lay-outs kun je hier ook reeds zelfgemaakte lay-outs kopiëren (ook wel klonen genoemd). Op deze manier heb je een vliegende start bij het opzetten van een nieuwe pagina.

De keuze van Page Builder

Er zijn verschillende plug-ins te vinden die (ongeveer) dezelfde mogelijkheden bieden als Page Builder. Met Internetbureau Max hebben we onze keuze uiteindelijk gebaseerd op de volgende eigenschappen:

  • Page Builder is geen zware plug-in en hanteert zoveel mogelijk de standaard WordPress functionaliteit.
  • Page Builder zorgt voor de juiste weergave en opmaak van de kolommen en houdt zich niet bezig met de werking van widgets van derden. De gebruiker heeft hierdoor de vrije keuze welke widgets hij of zij gebruikt.
  • Er worden standaard verschillende handige widgets meegeleverd, waarmee bijvoorbeeld tekst, afbeeldingen, video’s en Google Maps kunnen worden toegevoegd.
  • Page Builder is responsive wat zorgt voor een goede weergave op je smartphone of tablet, zonder in te boeten aan functionaliteit en/of kwaliteit.
  • Er zijn extra instellingen waarmee bijvoorbeeld achtergrondafbeeldingen, kleuren en de ruimtes tussen kolommen kunnen worden ingesteld.
  • De mogelijkheid van vooraf gebouwde lay-outs zorgen voor een vliegende start.
  • De mogelijkheden zijn (vrijwel) onbeperkt.

Werken met Page Builder

In de vrijwel onbeperkte mogelijkheden schuilt meteen ook het grootste gevaar van het werken met Page Builder. Een goed ontwerp is consistent en bevat kaders waarbinnen het ontwerp en de functionaliteiten zijn opgezet. Pagina’s blijven hierdoor overzichtelijk en leesbaar, zodat de gebruiker niet verdwaalt en terecht komt op de plek waar hij wezen moet.

Omdat je (bijna) alles kunt doen in Pagebuilder is het nog niet de bedoeling dat je alles moet willen. Als je weinig tot geen ervaring hebt met webdesign kun je het beste de standaard editor van WordPress of de vooraf gebouwde lay-outs van Page Builder gebruiken. Uiteraard kan internetbureau Max ondersteuning bieden in het ontwerpen en opzetten van een Page Builder sjabloon, zodat deze past binnen het huidige ontwerp en opnieuw gebruikt kan worden voor ander pagina’s.

Ook een nieuwe website met Page Builder?

Internetbureau Max levert nieuwe websites met Page Builder, zodat iedereen kan profiteren van alle voordelen die deze plugin te bieden heeft.

Blijf op de hoogte!

Mathijs Schel

Mathijs kan goed luisteren en maakt daardoor de beste vertaling van een wens naar een echte website. Vanuit zijn achtergrond in de architectuur maakt hij frisse en praktische ontwerpen. Daarnaast is hij op de hoogte van de nieuwste frontend technieken om de site net even dat beetje extra te geven.

Meer over Mathijs