9 SEO tips voor je nieuwe WordPress site

Zoekmachine optimalisatie is een continue proces, dat eigenlijk nooit klaar is. Er zijn echter een aantal basis zaken die je moet hebben als je start met je WordPress site. In deze blog geef ik je 9 onmisbare SEO tips voor je nieuwe WordPress website. 

SEO tip 1: Websitetitel

Vul bij => Instellingen | Algemeen de websitetitel in. Vooral als je sommige titels of page descriptions wilt automatiseren is het belangrijk dat je hier kiest voor een goede websitetitel.

SEO tip 2: WWW versus non-WWW

Nu je toch op de pagina Instellingen | Algemeen bent, kijk dan meteen of je voorkeursdomein goed ingesteld is. Voordat de site live gaat moet je een keuze maken of je URL’s eruit moeten zien als http://www.debeterewebsite.nl/ of als http://debeterewebsite.nl/.

SEO tip 3: Permalinks

Controleer bij Instellingen ook meteen de Algemene instellingen bij Permalinks.
Hier moet “Berichtnaam” (Post name) geselecteerd zijn.

Instellingen WordPress Permalinks

SEO tip 4: WordPress SEO plugin

Installeer de WordPress SEO plugin van Yoast. Als je je WordPress site wilt optimaliseren voor zoekmachines (SEO), is deze plugin een must. Na het installeren van de plugin kun je per pagina of bericht je titels en page descriptions wijzigen.

SEO tip 5: XML sitemap

In het onderdeel XML sitemap van de SEO plugin van Yoast zet je het vinkje aan bij “Selecteer dit om de XML sitemap-functie aan te zetten.”.

SEO tip 6: Google Analytics (GA)

Als je nieuwe WordPress website straks live staat, wil je natuurlijk weten hoeveel bezoekers je website trekt. Je kunt dit inzichtelijk maken door middel van web statistieken. De meeste websites maken gebruik van de gratis Google Analytics statistieken. Om te kunnen zien hoeveel bezoekers er op je website komen, zorg je ervoor dat de Google Analytics tracking code op elke pagina van je website staat.

SEO tip 7: Google Webmaster Tools (GWT)

Zoekopdrachten Google AnalyticsMeld je website ook meteen aan bij de Google Webmaster Tools. De gratis webmasterhulpprogramma’s van Google bieden interessante informatie over de zichtbaarheid van je webpagina’s in Google. Als je problemen hebt met het verifiëren van de Webmaster Tools kun je dit ook met behulp van de plugin van Yoast doen. Het invulveld hiervoor vind je onder Dashboard.

SEO tip 8: Koppelen GA met GWT

Het is ook handig om je Webmaster Tools te koppelen met je Google Analytics profiel. Je kunt de gegevens van de zoekopdrachten van de Webmaster Tools dan ook terug vinden in je Google Analytics rapportage onder Verkeersbronnen => Zoekmachine optimalisatie.

SEO tip 9: XML sitemap toevoegen Google Webmaster Tools

Vergeet ook niet de XML sitemap toe te voegen in het onderdeel “Crawlen” van de Webmaster Tools. Als je tip 5 hebt uitgevoerd, voeg je “sitemap_index.xml” toe.
XML sitemap toevoegen

Blijf op de hoogte!